2014 m. kovo 1 d., šeštadienis

Pomidorų auginimas

Pomidorai - nekaloringa, mokslininkų nuomone net naudinga sveikatai daržovė. Be to, skani. Manau, atsiras tikrai nedaug žmonių, kurie nemėgtų pomidorų salotų su grietine :) Ši daržovė taip pat tinka konservavimui, marinavimui, garnyrams, salotoms. Tad pasidalysiu keliais, savo pačios išbandytais, patarimais, kaip užsiauginti kuo geresnį, pono pomidoro, derlių :)
Jeigu daigus perkate, viskas paprasčiau, bet jei namie turite vietos ant palangės, kur pakankamai šviesos ir šilumos - užsiauginkite daigų patys.
Kovo mėnesį nusipirkę norimų sėklų (žemaūgių, aukštaūgių, geltonų, raudonų, vynuoginių ir pan.), žemės daigams, susiraskite indelį, į kurį sodinsite sėklas. Pripilkite į jį žemių, suberkite sėklas, užpilkite trupučiu žemių, lengvai paspauskite ir sudrėkinkite žemę drungnu vandeniu. Indelį uždenkite paprastu permatomu maišeliu ir pastatykite ant palangės, kur šilčiau. Kol sėklos sudygs - prižiūrėkite, kad žemė neperdžiūtų, nuėmusios maišelį "pravėdinkite".


Kai sėklos sudygsta ir daigeliai užaugina po ketvirtą lapelį, reikia juos išsodinti į indelius po vieną. Indelių galima nusipirkti, bet galima prisitaupyti pusės litro grietinės, jogurto indelių, jie puikiausiai tiks ir papildomai nebekainuos :) Į juos pripilkite žemių. Aš daigams naudoju tik pirktinę, bet galima ją maišyti su paprasta dirvos žeme. Pasodinus daigelį palaistykite drungnu vandeniu. Ir vėliau laistymams naudokite tik drungną vandenį. Kai daigeliai prigyja, pradeda sparčiai stiebtis į viršų - patręškite juos. Kokias trąšas pasirinkti, jau jums spręsti, aš naudoju universalias, tinkančias daugeliui augalų, tai tuo pačiu ir gėlytes "pamaitinu".
Kai pavasarį šiltnamyje žemė sušyla, praeina didžiosios šalnos, daigus sodinam tenai. Norėdami sukurti papildomos šilumos, galime šiltnamio pasieniais padaryti tvorelę iš agro plėvelės.

Padarome duobutes, į jas įpilame vandens, beriam saują svogūnų lukštų, saują džiovintų, smulkintų kiaušinių lukštų (jų reikia per žiemą pataupyti), užpilam trupučiu žemių ir sodinam pomidorą, bet ne stačią,  o tiesiog paguldome, kad dalis daigo koto užsikastų. Nesijaudinkite, kad pomidorai guli, po dienos kitos jie išsities ir beliks juos pririšti.


Pomidorai laistomi, kai žemė gerai pradžiūna, 1-2 kartus į savaitę, kaip minėjau, drungnu vandeniu, geriausia tai daryt per pietus. Kitą dieną po laistymo žemę reiktų supurenti.
Laistant nereikėtų vandens pilti ant lapų, nes taip greičiau prasideda ligos.
Pomidorai nebijo skersvėjų, tad drąsiai palikite atvertas šiltnamio duris, net vėjuotą dieną. Pomidorų šaknys mėgsta lįsti į paviršių, tad jei turite galimybę, porą kartų į sezoną papildykite šiltnamį trupučiu žemių.
Pomidoras savidulkis augalas, tad kad gausiau derėtų, jiems pradėjus žydėti  1-2 kartus į savaitę juos truputį papurtykite.
Augant priraišiokite juos, neleiskite prie lapų auginti ūglių, vadinamųjų "pažastų" .
Kai jau užauga dideli vaisiai, reikia pradėti šalinti apatinius lapus, kas 4-5 dienas iš karto nupjaunant ne daugiau trijų apatinių lapų. Taip pomidorams klius daugiau saulės ir jie geriau noks. Tą dieną, kai pjaustote lapus - nelaistykite.
Retkarčiais pomidorus reiktų patręšti, jei turite galimybę, naudokite raugintą gyvulių mėšlą arba nusipirkite trąšų pomidorams.
Kaip papildoma apsauga nuo ligų, priemonė - šiltnamyje auginami serenčiai (gvazdikėliai). Kaip ir svogūnų lukštai naudojami sodinant, taip pat šie augalai padeda saugotis ligų.

Gero derliaus.


Mama Zita 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą