2013 m. gegužės 25 d., šeštadienis

Morkų duona

Jeigu norite įdomesnės duonos, tai šita puikiai tiks. Jai nereikia raugo. Puikiai išeis  ir pradedančiajai šeimininkei.




Taigi jums reikės:
  • 250g kvietinių miltų (550 tipo),
  • 250 g pilno grūdo kvietinių miltų,
  • 20 g šviežių mielių,
  • 12 g druskos,
  • 20g sviesto,
  • 200g smulkiai sutarkuotų morkų,
  • 70g saulėgrąžų,
  • 350ml pasukų.

Saulėgrąžas apskrudiname keptuvėje atsargiai, nesudeginame (nes tai gali nutikti labai greitai) ir atvėsiname. Visus miltus sumaišome dubenyje. Pasukose ištirpiname mieles ir sudedame miltus, viską kartu išmaišome ir suminkome į vientisą masę. Turi gautis tešlos rutuliukas. Tada sudedame saulėgrąžas, morkas, druską, sviestą, viską minkome. Iš pradžių gali pasirodyti, kad tai neįmanomas dalykas, bet viskas susiminko į vientisą masę. Jei morkos sausokos, galima truputį vandens įpilt. Kai viską suminkėm į vientisą gumuliuką,  paliekam jį ramybėj valandai laiko uždengtame dubenyje.
Išėmę iš dubenio perminkome ir dedame ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, suformuojame kepalėlį ir vėl paliekame ramybėj šiltoje patalpoje 20 min, kad pakiltų. Tuo tarpu įkaitiname orkaitę, pirmas 20 min kepame 220°C, vėliau sumažíname iki 200°C ir vėl 20 min kepame. Paskutines 20 min kepame 180°C orkaitėje. Jei duona pradeda greičiau ruduot, tad anksčiau pradedame mažinti karštį, bet visumoje duona turi kept 60 min.
Pasukas galima pakeist vandeniu, tik pradžiai reiktų pilt tik 250 ml ir truputį vis pilt, jei reikia (priklauso nuo morkų sultingumo).


 Mama Laura

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą