Jeigu
norite įdomesnės duonos, tai šita puikiai tiks. Jai nereikia raugo. Puikiai
išeis ir pradedančiajai šeimininkei.
Taigi
jums reikės:
- 250g kvietinių miltų (550 tipo),
- 250 g pilno grūdo kvietinių miltų,
- 20 g šviežių mielių,
- 12 g druskos,
- 20g sviesto,
- 200g smulkiai sutarkuotų morkų,
- 70g saulėgrąžų,
- 350ml pasukų.
Saulėgrąžas
apskrudiname keptuvėje atsargiai, nesudeginame (nes tai gali nutikti labai
greitai) ir atvėsiname. Visus miltus sumaišome dubenyje. Pasukose ištirpiname
mieles ir sudedame miltus, viską kartu išmaišome ir suminkome į vientisą masę.
Turi gautis tešlos rutuliukas. Tada sudedame saulėgrąžas, morkas, druską,
sviestą, viską minkome. Iš pradžių gali pasirodyti, kad tai neįmanomas dalykas,
bet viskas susiminko į vientisą masę. Jei morkos sausokos, galima truputį
vandens įpilt. Kai viską suminkėm į vientisą gumuliuką, paliekam jį
ramybėj valandai laiko uždengtame dubenyje.
Išėmę
iš dubenio perminkome ir dedame ant skardos, išklotos kepimo popieriumi,
suformuojame kepalėlį ir vėl paliekame ramybėj šiltoje patalpoje 20 min, kad
pakiltų. Tuo tarpu įkaitiname orkaitę, pirmas 20 min kepame 220°C, vėliau
sumažíname iki 200°C ir vėl 20 min kepame. Paskutines 20 min kepame 180°C
orkaitėje. Jei duona pradeda greičiau ruduot, tad anksčiau pradedame mažinti
karštį, bet visumoje duona turi kept 60 min.
Pasukas
galima pakeist vandeniu, tik pradžiai reiktų pilt tik 250 ml ir truputį vis
pilt, jei reikia (priklauso nuo morkų sultingumo).
Mama
Laura
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą