2016 m. liepos 5 d., antradienis

Kūdikio žindymas: Nepakeičiamas kaip motinos meilė




Vaiko žindymas visada atrodė savaime suprantamas dalykas. Kažkaip nemaniau, kad tai turėtų reikalauti kažkokių papildomų žinių. Per daug juo ir nesidomėjau. Žinojau, kad pirmas dienas išsiskiria tik labai sotus priešpienis ir trečią ar ketvirtą dieną pradeda gamintis pienas. Buvau girdėjusi apie tinkamas ir mamai patogias pozas. Visada maniau, kad šių žinių pilnai užtenka. Tačiau, jau pirmomis Alizos gyvenimo dienomis supratau, kad būtina pasidomėti daugiau.
Mano laimei, turėjau paskolintą vaikų daktaro Kazimiero Vitkausko parašytą knygą “Kūdikio žindymas: Nepakeičiamas kaip motinos meilė”. Nereikėjo ieškoti informacijos, neturint konkrečių klausimų. Tiesa, knyga nustebino paneigdama daug ilgai kartotų dalykų apie rūpinimąsi vaiku. Pavyzdžiui, nuo neatmenamų laikų, mano aplinkoje, kartojama, kad vaiko nereikia pratinti miegoti kartu, kad nereikia pratinti būti nešiojamam ant rankų, o ši knyga teigia visiškai priešingai. Pasak autorių, kūdikis turėtų nuolatos būti kartu su mama - ir dieną, ir naktį… Nereikia leisti kūdikiui ir įsiverkti, reikia reaguoti į jo poreikius iš karto. Skaitydama šią knygą, dar kartą įsitikinau, kad vieno teisingo kelio nėra ir pasitikėdama savo intuicija tikrai nesuklysiu.
Perskaičiusi minėtą knygą, supratau, kodėl klausimas apie motinos pieno gausumą toks populiarus. Ankstesniais laikais buvo kitokios kūdikio maitinimo taisyklės, kurios, pasak knygos autorių, stabdė pieno gamybą motinos krūtyse. Nustatytas maitinimosi laikas, primaitinimas kitokiais skysčiais tarp maitinimų… Nemaitinant vaiko tiek kartų kiek jis nori, motinos organizmui neduodamas signalas gaminti pieno tiek, kiek kūdikiui reikia. Kadangi, abu su vyru, labai stengiamės nevirkdyti mūsų mažylės, maitinu ją kai tik parodo tam poreikį ir šiuo metu su pieno kiekiu problemų tikrai neturiu..
Didžiausias atradimas, apie kūdikio žindymą, yra faktas, jog žįsdamas vaikas pirmiausia gauna saldų ir neriebų pieną, o tik vėliau ne tokį saldų ir riebesnį. Pradžioje gaunamas pienas greitai užpildo kūdikio skrandį ir suteikia trumpalaikį sotumo jausmą. O riebesnis pienas kūdikiui yra žymiai naudingesnis. Riebesnis pienas atitekėjęs į priekį, nesunaudotas, su laiku, tampa saldžiu ir ne tokiu sočiu. Jei kūdikis neprieina iki riebesnio pieno per vieną maitinimą, tai gali tektį jį maitinti, ta pačia krūtimi, ir 3-4 kartus iš eilės. Rečiau keisti krūtį reiktų tuo atveju, jei kūdikis tuštinasi putomis. Pasirodo, kūdikio išmatų išvaizda gali padėti išsiaiškinti daugybę problemų, susijusių su jo fiziologija. O dar sakoma, jog kūdikis nesuteikia atgalinio ryšio…
Kazimiero Vitkausko knyga “Kūdikio žindymas: Nepakeičiamas kaip motinos meilė” užpildė daugybę spragų mano žiniose apie žindymą. Rekomenduoju perskaityti kiekvienai būsimai mamai.

Aistė

2 komentarai: