2021 m. kovo 26 d., penktadienis

Kaip sumažinti atliekų kiekį savo gyvenime? 33 idėjos, ką galima pakeisti į patvaresnius ar labiau gamtai draugiškus variantus

 

Antrasis atliekų mažinimo principas - mažinti. Tai yra, vengti dalykų, kurių vienintelė paskirtis yra keliauti į šiukšlių dėžę. Pakeisti vienkartinius, trumpalaikio naudojimo dalykus į žymiai patvaresnius ar greičiau  suyrančius, gamtai draugiškesnius variantus. 



Dalinuosi sąrašu, kurio kai kuriuos punktus jau įgyvendinu arba ketinu įgyvendinti ateityje. 

10idėjų, kurias, tikriausiai, jau kiekvienas įgyvendinate.

Ką  nesunkiai galima pakeisti jau dabar, tai:

Pirkinių krepšį. Turėti patvarų, daugkartinį pirkinių krepšį yra geriau ne tik gamtai bet ir piniginei. Gal tie pirkinių krepšeliai ir nebrangūs, bet centas po cento...

Plastikinius butelius. Net ir plastikinė gertuvė, kokią aš šiuo metu turiu, yra geriau nei kiekvieną kartą palikus namus pirkti vis naują plastikinį vandens buteliuką. Žinoma, metalinė gertuvė aplinkai draugiškesnė. Turėsiu omenyje, kai ateis laikas pirkti naują.
Kalbant apie kitokius gėrimus, skardinės ir stikliniai buteliai turi didesnę perdirbimo tikimybę nei plastikiniai buteliukai. Nors, žinoma, sveikata padėkotų jei visai atsisakytume gaiviųjų gėrimų ir pasitenkintume tik vandeniu...

Vienkartinius indus.* Ar dar yra žmonių, kurie neturi kelioninių indelių? Tereikia netingėti juos užpildyti ir nepamiršti jų pasiimti, taip galima išvengti nereikalingų apsipirkimų parduotuvėse, kurių metu įsigyjamos ir šiukšlės (įpakavimai, vienkartiniai indai/įrankiai). Tikiu, kad yra ir daug kavinių kurios būtų nieko prieš paruoštą maistą patalpinti į klientų atsineštus daugkartinius indus. Nepabandęs nesužinosi.

Vienkartinius stalo įrankius bei šiaudelius. Taip taip, šiais laikais jau yra sukurta ir daugkartinių šiaudelių, tad, jei tik juos naudojat, galit įsigyti ir turėti su savimi. Pasirūpinus savo vienkartiniais indais, stalo įrankiais, daug kartinėmis servetėlėmis ir pleduku - štai jums pietūs ar vakarienė už namų ribų be jokių atliekų.



Vienkartinius kavos puodelius.* Tiesiog, kavą pasidaryti namie ir pasiimti ją su savimi termo puodelyje. Namie kava neskani? Tikrai galima kavinėse paprašyti, kad užpildytų savo atsineštus puodelius vietoj vienkartinių.

Arbatos maišelius. Dabar yra visokiausių priemonių, paprastų ir meniškesnių, biriai arbatai išlaikyti vienoje vietoje kol ji brinksta karštam vandenyje.

Nagų dildę. Metalinės dildės irgi dilina. 

Baterijas. Vietoj vienkartinių baterijų galima įsigyti pakraunamas. 

Popierinius rankšluosčius. Nepirkau ir nepasigedau. Kai atsirado namuose, tai yra ir naudojau, atrodo greičiau, paprasčiau. Nors ganėtinai greita bei paprasta ir su virtuviniais rankšluosčiais. Tik reikia turėti daugiau, panaudojus įmesti tiesiai į skalbimo mašiną, po sekančio skalbimo reiso štai vėl krūva švarių rankšluosčių...

Kempinėles indams plauti ir nepatvarias pašluostes. Anksčiau buvau linkus pirkti tas pigiausias kempinėles ir pašluostes, tik pradėjus dažniau indus plauti (man vyras dažniau juos plaudavo) pastebėjau kaip greitai jos susidarko. Reikia priprasti, bet visokie šepetėliai irgi labai tinka indų plovimui.



10 idėjų šiek tiek pažengusiems.

Ką dar nesunkiai galima pakeisti, tai:

Šampūną. Mano atradimas yra šampūno plytelės. Pirmas pirkinys mano plaukams netiko, tad trumpam grįžau prie savo įprasto šampūno. Jau nusipirkau kitokių, bandysiu vėl plyteles.

Kondicionierių. Yra ir kondicionieriaus plytelių.

Dušo žėlę. Puikiai galima nusiprausti ir su paprasčiausiu muilu kurio pakuotė, jei ji yra, neturi plastiko arba turi žymiai mažiau nei dušo žėlė buteliukas.

Skystą muilą. Tikriausiai ne vienas atkreipėte dėmesį, kad muilo plytelės turi žymiai mažiau įpakavimo, galima rasti ir visai be jo. Jei jau būtinas yra skystas muilas, tai gal yra galimybė nusipirkti papildymo su kuo mažiau įpakavimo nei kiekvieną kartą pirkti vis naują buteliuką su visu dozatoriumi. 

Dantų šepetuką. Bambukiniai dantų šepetukai, kiek girdėjau, dar vis su plastikiniais šereliais, bet pats bambukinis kotelis suirs žymiai greičiau nei plastikinis.  

Skutimosi putas/žėlę/kremą. Niekada nejaučiau skirtumo tarp specialių skutimuisi skirtų priemonių ir paprasčiausio muilo... Kam veltui mokėti pinigus?

Vienkartinius skutimosi peiliukus. Labai puikus išradimas, kuris jau naudojamas nuo senų laikų, tai skutimosi kotelis su galvute kuriam keičiamas tik pats peiliukas.

Veido kaukes. Žiūrinėjau čia kada YouTube ir netyčia užtikau labai daug video apie paprastas rankų darbo kaukes veidui iš visokių daržovių, vaisių, medaus, kiaušinių, kavos tirščių, prieskonių ir pan...  Tereikia susirasti sau tinkamą.

Vienkartines nosinaites. Paprasta, kaip vaikystėje, tiesiog naudoti medžiagines nosinaites. Tiesa, mama neišplaus, patiems teks. 

Dantų siūlą. Yra gamtai draugiškesnių variantų nei plastikas ir plastikinės pakuotės.



10 idėjų itin užsidegusiems.

Turint šiek tiek daugiau drąsos, galima pakeisti ir:

Vienkartinius, produktų (?), maišelius.* Nesugalvoju, kaip tinkamai suformuluoti, bet turiu omenyje tuos permatomus maišelius, kuriuos parduotuvėje nemokamai dalina į visas puses, labiausiai pasižymėjusius daržovių ir vaisių skyriuje. Kurį pasiimam įsidėti trims obuoliams ir išmetam vos tik pasiekę namus, nes obuoliai keliauja į vaisiams skirtą vazą.
Galima nusipirkti, kas gal ir brangoka, arba pasisiūti patiems daug kartinius maišelius, kuriuos galima naudoti vaisiams, daržovėms, kitokiems laisviems ir biriems produktams. Mėsai, žuviai, pieno produktams galima naudoti pvz. stiklinius konteinerius, manau šviežios produkcijos skyriuose, darbuotojai bus nieko prieš pasverti pvz. stiklainį prieš užpildydami jį faršu, vištienos šlaunelėmis, žuvimi ar sūrio/dešros riekelėmis.

Užrašų knygutes/sąsiuvinius bei rašymo priemones. Šiais laikas visi turime ir kompiuterius, ir telefonus... Mažesnė tikimybė pamesti užrašus ar juos pamiršti, jei išsaugom telefone, kurį visada turim su savimi. Tiesa, elektorinės priemonės tikrai neatstos malonumo tušinuku rašyti ant popieriaus lapo, bet apriboti ir sumažinti raštinių priemonių naudojimą tikrai realu.

Valymo priemones.* Dar reiks pasidomėti daugiau, bet soda nuvalo muiluotus paviršius ir nutrina prisvilusius puodus ne ką prasčiau nei specializuoti purškalai. Cukrus ar druska puikiai tinka iššveisti nuo arbatos patamsėjusius puodelius. Žmonės gamina valymo priemones iš acto, citrinos sulčių ir daug visokių kitų mažiau plastikinio įpakavimo turinčių produktų. Plius - sveikiau - mažiau chemijos. Gal ne viską, bet didelę dalį valymo priemonių tikrai galima pakeisti ir chemiją naudoti bent jau rečiau.

Skalbimo priemones.* Atsiranda vis daugiau gamtai draugiškesnių variantų, galima pasigaminti savo arba, bent jau, vengti tų didelių plastikinių pakuočių... Popierius gali būti perdirbtas, o ir suyra žymiai greičiau.

Dantų pastą. Mačiau, galima nesunkiai pasigaminti ir namuose, nesu linkusi į tokius kūrybinius darbus, tad bandžiau dantų pastos tabletes -  netiko, neskanu, nemalonu burnoje jas kramtant prieš valant dantis... Gal ir galima būtų priprasti, bet aš gal geriau bandysiu namie gamintis skystesnės tekstūros. 

Dezodorantą. Kažkas man sakė, kad soda labai gerai veikia kaip dezodorantas. Tiesa, ir sveika mityba sumažina arba visai panaikina nemalonius kūno kvapus.

Dekoratyvinę kosmetiką. Nė nežinau ar akių pieštuką, tušą, pudrą ir pan. galima būtų pasigaminti namuose... Bet atsiranda vis daugiau kompanijų, kurios naudoja labiau gamtai draugiškas talpas.

Ausų krapštukus. Kažkur kažkada skaičiau, kad ausų visai nepatartina valyti. Nežinau, negaliu aš taip. Reiks pasiieškoti patvaresnio varianto nei plastikiniai ausų krapštukai. 

Drėgnas servetėles.* Dažnai tokias su savimi turėjau, kai dukrytė mažesnė buvo, bet dar ir dabar kažkur keliaujant patogiau tiesiog nusipirkti drėgnų servetėlių nei sugalvoti kažką labiau gamtai draugiško. Tas pat su namų valymui skirtomis drėgnomis servetėlėmis. Juk taip patogu! Reiks kažką atrasti savęs nenuskriaudžiant, gal kas jau turi įdėjų?

Tualetinį popierių. Mano planas, kai prikaupsių drąsos, turėti du kibiriukus - viename bus švarūs skudurėliai/rankšluostukai, į kitą dedami jau panaudoti. Baisiai skamba? Mes naudojam bide arba tiesiog ąsotėlį/buteliuką su vandeniu apsiprausti, tad į antrą kibiriuką keliautų tik vandeniu sudrėkinti skudurėliai/rankšluostukai.

3 idėjos tik moterims.

Paketus. Galima pasisiūti ar nusipirkti daugkartinius paketus, tik su priežiūra man atrodo, kad kebloka. Reikės daugiau pasidomėti. Vis už akių užkliūna ir menstruacinės kelnaitės...

Tamponus. Menstruacinė taurelė. Atrodo gal ir gąsdinančiais, bet kiek atsiliepimų žiūrėjau, tai visai jos saugios ir patvarios.

Kasdienius įklotėlius. Vėl gi, reikia atrasti arba pasisiūti daugkartinio naudojimo variantus. 

Gal įmanoma kaip nors visai sustabdyti tas dienas? Koks nors kontraceptinis implantas?

 

* Kai kurie punktai gali būti (dalinai) neaktualūs kol mūsų gyvenimus traumuoja Covid-19, bet pasibaigus šiam periodui tikrai verta turėti omenyje. 

 Aistė

Taip pat skaitykite -> Kaip sumažinti atliekų kiekį savo gyvenime? 10 idėjų, ko galima atsisakyti jau šiandien!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą