2020 m. rugpjūčio 28 d., penktadienis

Lankome Saremos salą. Servės švyturys. Ohessaare bank. Pangos skardis. Anglos vėjo malūnai. Kaali meteorito krateris (Estija)

Taupydami laiką, kėlėmės gan anksti. Papusryčiavę sėdam į mašiniuką ir lekiam apžiūrėti salą. Tai didžiausia Estijos ir trečia pagal dydį Baltijos jūroje esanti sala, turinti apie 30 000 gyventojų, pagrindinis salo miestas – Kuresarė.

Mano dėka truputį paklaidžioję, pasigrožėję akmenuotomis pajūrio pakrantėmis, privažiavome pirmąjį  lankytiną objektą - Servės švyturį (Sõrve tuletorn). 1646 m. Livonijos gubernatorius Gabriel Oxenshern įsakė pastatyti švyturį Servės pusiasalyje, dabartinis monolitinis gelžbetoninis bokštas pastatytas 1960 m., kurio aukštis 52 m. Užlipus į švyturį atsiveria labai gražūs vaizdai. 

 








Kita lankytina vieta "Ohessaare bank". Tai maždaug 500 m. ilgio ir iki 4 m aukščio uoliena padaryta iš klinčių. Čia apsilankę žmonės mėgsta statyti laimės/norų bokštus iš plokščių akmenų gulinčių paplūdimyje. Bokštų gausa atrodo iš ties įspūdingai ir smagiai.






Toliau lekiam iki  Pangos skardžio (Panga pank).Tai aukščiausia Estijos uolienų atodanga, kurios aukštis apie 21 m., čia galima stebėti saulėlydį, mėgautis tyla ir gamtos grožiu. Pasigrožėjome atsiveriančiais vaizdais nuo skardžio viršaus, bet norisi pamatyti visa tai ir iš apačios, tad ėjome ieškoti, kaip būtų galima nusileisti nuo uolos. Ir radome. Ir leidomės :D. 







Nusileidimas tik toks ;)







Kita lankytina vieta. Anglos vėjo malūnų kompleksas (Angla Windmill Park). Ten  yra keturi tipiški Saremos salos vėjo malūnai ir vienas iš jų Olandijos stiliaus. Malūnai pastatyti XX a. pr.  Įėjimo kaina 4 Eur asmeniui, vaikams iki 7 metų nemokamai. Darbo laikas: 9.00 – 20.00 val. (gegužės 1 d. – rugpjūčio 31 d.), 9.00 – 17.00 val. (rugsėjo 1d. – balandžio 30 d.).








Likus aplankyti paskutinę, šios dienos lankytiną vietą pradėjo smarkiai lyti. Ne cukriniai, ne ištirpsime. Lankome. 

Kaali meteorito krateris (Kaali kraater) vienas seniausių Žemėje susidariusių smūginių kraterių dėka. Meteorito smūgis įvyko holoceno laikotarpiu, maždaug prieš 4000 metų, manoma, kad meteoritas galėjo sverti apie 20-80 tonų, o jo skriejimo greitis apie 10-20 m/s. Krisdamas meteroritas skilo į smulkesnius gabaliukus, didžiausias luitas išmušė 110 m skersmens ir 22 m gylio kraterį, kuriame dabar telkšo Kalio ežeras. Vieno kilometro spinduliu aplink šį kraterį susidarė dar keli, tik mažesni, 12-40 m skersmens krateriai.



Vakarieniavome Kuresare restorane "Ku-Kuu" su geriausiu vietinių šviežių žuvų pasirinkimu, kurį vertina ir klientai, ir savo srities specialistai. Yra atskiras meniu su tą dieną pagautomis žuvimis. Patiekalo kainos nuo 8 iki 12 eur. Iš ties šviežia ir labai skanu. Restoranas yra šalia Kuresarės pilies. 



Pavakarieniavę dar kartą pasivaikščiojome po Kuresare senamiestį. Aplankėme Suur Tõll ja Piret skulptūrą, esančią priešais SPA viešbutį „Meri“. Ją 2002 m. sukūrė garsus estų skulptorius Tauno Kangro, skulptūroje pavaizduotas Suur Tõll (Didysis Tõll) mitinis Saaremos salos herojus ir jo žmona Piret. Šalia skulptūros yra Kuresarės jachtų uostas.



Pilies ir Karo muziejaus lankymus palikome paskutinei dienai Saremos saloje. 

Renata



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą