2018 m. birželio 19 d., antradienis

Spalvingoji Praha

Špindlerūv Mlyne papusryčiaujame ir lekiame į Prahą (150 km).

Prabėgomis aplankomos, ar akies krašteliu nužvelgiamos, vietos : Strahovo vienuolynas, Loretos ir Hradčany aikštės, buvę Karalių rūmai – Prahos Hradas (pilis), Šv.Vito katedra, Šv. Jurgio bazilika, Auksinė gatvelė. Kairiąjame Vltavos upės krante išsidėstęs buvęs Prahos aristokratų rajonas Mala Strana, gražiausia miesto barokinė Šv. Mikalojaus bažnyčia, Valenšteino rūmai ir sodai, romantiškoji Kampos sala, žymiausias Prahos simbolis – Karolio tiltas, Respublikos aikštė, besišliejanti prie senųjų miesto rajonų. Parako vartai, pradėti statyti Vladislovo Jogailaičio. Celetna gatvė, vedanti į Senojo miesto aikštę su garsiuoju Orloj laikrodžiu. Prahos žydų rajonas – Jozefovas, Kryžiuočių aikštė. Ir daug kitų gražių vietų. Na jau kad spalvingoji, tai spalvingoji ta Praha. Man ji tokia visa perkrauta, perspausta pastatų įvairove. 

Prahos pilis. Pilis buvo pastatyta IX a. Jos valdos prasiplėtė XII-XIII a. Šiuo metu tai įspūdingų pastatų kompleksas, kuris apima tris kiemelius, XIX a. statytą Kryžiaus koplyčią, Šv. Vito katedrą, rūmus, vienuolyną. Dabartinę savo išvaizdą pilis įgijo 1753-1775 m., kai Austrijos imperatorienė Marija Teresė įsakė ją renovuoti.


Sako čia uždarydavo neištikimas moteris... 




Šv. Vito katedra. Didžiausia ir svarbiausia Čekijos Respublikoje esanti katedra. Jos statybos darbai truko net 6 amžius, kol galiausiai 1929 m. ji buvo pašventinta. Ši katedra yra viena iš geriausių Rytų Europos gotikinės architektūros pavyzdžių.






Savivaldybės rūmaiPastatas buvo statomas nuo 1906 iki 1912 m. ant buvusių Karališkojo teismo rūmų pamatų. 1918 metais šiuose rūmuose buvo paskelbta Čekoslovakijos nepriklausomybė.


Pasivaikščiojimas spalvingomis Prahos gatvelėmis.








Nustebino velykinės ir kalėdinės parduotuvėlės veikiančios net vasaros metu ;) 
 Valenšteino rūmų sodas. Iš gražių, spalvingų, siaurų Prahos gatvelių pasukome į Valenšteino rūmus, patekome į didingą XVII amžiaus sodą. Sodą puošia Senovės Graikijos dievų skulptūros, įspūdingo dydžio stalaktitų urvus primenanti siena, kurioje galima rasti būtų ir nebūtų gyvūnų atvaizdų. Šiame sode gavome poilsio minutėlę, mums kompaniją palaikė laisvai vaikštinėjantys povai.  









Siaubingai karštą dieną, gaivaus vandens gurkšnis. Gidė patikino, kad tai geriamas vanduo, tad užsipildėme ir savo ištuštintus buteliukus. 


Kavinukė su gražia Prahos panorama ...











Karolio tiltas. Anot gidės, tai  viena iš labiausiai turistų lankomų vietų Prahoje. Karolio tiltas buvo pradėtas statyti 1357 m. karaliui Karoliui IV, jį suprojektavo Peter Parler. Šis tiltas garsus ne tik tuo, kad jis jungia senamiestį su Mažuoju kvartalu, bet ir čia įsikūrusiais prekeiviais bei gatvės muzikantais. Tiltas gausiai dekoruotas, jį puošia daugiau nei 30 skulptūrų.










Senamiesčio rotušė. Pagrindinis, senamiesčio rotušės objektas – astronominis rotušės bokšto laikrodis, kuris rodo laiką, mėnesius, metų laikus, saulės padėtį, zodiako ženklus ir krikščionių kalendoriaus šventes. Gaila, bet šiuo metu laikrodis buvo aptvertas remonto darbams. 




Toliau laukia plaukimas laivu Vltavos upe (300 CZK asmeniui), besigrožint abiejuose krantuose atsiveriančiais Prahos vaizdais: barokiniais Mala Strana namais, ant kalvos iškilusia Prahos pilimi, garsiuoju Karolio tiltu, nacionaliniu teatru. 








Po pasiplaukiojimo užsukome į Senąjį Žydų kvartalą. Tai nedidelis Žydų kvartalas, esantis tarp Senosios miesto aikštės ir Vltavos upės. Rajonas pavadintas imperatoriaus Juozapo II vardu, kurio reformos palengvino žydų gyvenimą. Akies krašteliu žvilgterėjome į  žydų kapines,  Seną-Naują sinagogą – joje religinės apeigos vykdavo nuo XIII a.  Tai seniausia sinagoga Europoje; Pinkaso sinagoga – įsteigta 1475 m., joje įkurtas nacizmo aukų memorialas; Klauso sinagogą, pastatytą 1680 m. Joje susipažinsite su žydų tradicijomis ir papročiais.




Na ir po visko laisvas laikas, maistas, apsipirkimas. 

Sugundė ledai. Juokėsi ne tik praeiviai, bet ir pati pardavėja. Kaip susitvarkyti su tokia porcija +28 karštyje??? :D 
Kelionė į viešbutį, saldus miegas, pusryčiai ir ilgas kelias namolio. 



Didelis AČIŪ gidei Rasai. Jos dėka kelionė buvo iš ties labai įdomi. Visose situacijose ji  susitvarkė puikiai. Nors buvo ir bambeklių, viskuo nepatenkintų, tačiau Rasos šypsena nuo veido niekada nedingo. Taip pat padėjo išspręsti visus piniginius nesklandumus bei atsakinėjo visiems į rūpimus klausimus, kokie jie ten bebūtų. Tikiuosi dar keliausime kartu ;).
Ačiū ir vairuotojams, kurie šiek tiek paklaidžiojo, bet manau pakankamai normaliai susitvarkė su sunkumais kelyje :D. 

Kaip visada sakau – kelionė UŽSKAITYTA!

Renata

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą