2013 m. birželio 25 d., antradienis

Bičių gėrybės

Medus - sveikatos šaltinis, vaistas, maistas. Tą žino ir mažas vaikas. Todėl dažnuose namuose galima rasti medaus puodynėlę: duonos riekei užtepti, arbatai pasaldinti, gerklei suskaudus laižymui ir kompresams... Bet bitės darbštuolės ir kitokių stebuklų gamina.


Žiedadulkės yra labai vertingas, biologiškai aktyvus bičių produktas.  Aminorūgščių jose net 7 kartus daugiau nei kiaušiniuose ar jautienoje, vitamino A yra net 20 kartų daugiau negu morkose. Jose yra beveik visų reikalingų organizmui maisto medžiagų. Žiedadulkės skatina organizmo regeneracinius procesus. Tinka nervinės depresijos, prostatos ligų profilaktikai, gerina regėjimą, puoselėja odą iš vidaus, reguliuoja virškinimą.
 Bičių duona. Surinkusios žiedadulkes, bitės jas sutrombuoja į korių akutes ir užpila medumi. Ten jos surūgsta ir užsikonservuoja. Manoma, kad bičių duona yra dar geriau pasisavinama nei žiedadulkės, nes yra suardomi žiedadulkių apvalkalai. Bičių duonelę tinka naudoti norint atstatyti jėgas po įvairių susirgimų, mažakraujystės ir aterosklerozės profilaktikai, patiriant fizinį ar emocinį krūvį, ji normalizuoja skydliaukės veiklą, hormoninius sutrikimus, stiprina nervų ir imuninę sistemas, pagerina vyrų spermos kokybę.
Pikis – tai augalinės ir gyvūninės kilmės produktas, bičių pagamintas iš natūralių, biologiškai aktyvių medžiagų, kurias bitės renka nuo įvairių medžių ir augalų jaunų šakelių bei pumpurų. Šias sakingas medžiagas bitės sumaišo su savo seilėmis, fermentais, vašku bei žiedadulkėmis. Jį bitės naudoja koriams sutvirtinti, aviliams dezinfekuoti, jų plyšiams užlipdyti, svetimkūniams balzamuoti. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad pikis, naikindamas bakterijas ir virusus, slopina uždegimą ir skausmą, didina organizmo atsparumą. Net ir naudojant pikio preparatus ilgesnį laiką, neatsiranda jam atsparių mikroorganizmų formų, kaip kad vartojant antibiotikus. Pikis padeda esant viršutinių kvėpavimo takų infekcijoms, peršalimui, be to, dezinfekuoja burnos gleivinę, atstato pažeistus audinius, spartina burnos išopėjimų ir parodontozės gijimą.
 Bičių pienelyje yra visų svarbiausių biologinių medžiagų, naudingų žmogaus sveikatai. Pienelį sudaro18–22 proc. baltymų, 1,4–4,3 proc. riebalų, 18 proc. sacharozės ir 20 proc. aminorūgščių, reikalingų organizmui normaliai augti. Bičių pienelis turi daug hormonų ir vitaminų, 14–15 mikroelementų. Tačiau jo negalima vartoti žmonėms, sergantiems antinksčių, ūminėmis vidaus ligomis ar paūmėjus lėtinėms ligoms.
 Bičių nuodais žmonės gydosi nuo reumato, sąnarių ligų.
Šaltinis čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą