2015 m. rugpjūčio 14 d., penktadienis

Braškių auginimas. Darbai nuėmus uogų derlių

Pasibaigus gardžiųjų uogų sezonui reikalai braškyne tuo dar nesibaigia. Norint kitąmet vėl sulaukti gero derliaus, tenka gerokai paplušėti.
 

Pirmiausia reikia nuspręsti - ar mums reikia daigų braškyno praplėtimui, ar tai atnaujinimui. Jei taip, tai nupjaustome tik kotelius, ant kurių noko uogos, o ūsus paliekame toliau augti ir auginti daigus.



  Jei nėra vietos darže, kol nuimamas kitų daržovių derlius, galima lysvės kamputyje pasidaryti "daigyną"-prisodinti, pradėjusių auginti šaknis, daigelių.  O kai bus galimybė pasidaryti lysves, beliks tuos daigelius atsargiai iškasti ir susodinti. Sodinant reikėtų žiūrėti, kad žemėmis neužsibertų daigo viduriukas, šerdelė. Pasodinus būtinai reikia palaistyti.
Sako geriausia braškes sodinti iš rudens, bet ne kartą išbandyta - geras derlius būna pasodinus ir anksti pavasarį.


Jeigu naujų daigų nereikia, tai nupjauname visą uogakrūmį, paliekant tik nedidelius stagarėlius (4-5 cm ilgio). Iki žiemos krūmelis vėl apsilapuos. Pirmus metus derlių davusių braškių lapų nupjaut nereikia, užtenka nupjaustyti uogastiebius, ūsus ir parudavusius lapus.


Prekybos centruose galima nusipirkti specialiai braškėm auginti skirtos plėvelės. Tai turbūt palengvina jų auginimą, nereikia ravėti. Daugiau apie jos privalumus ir minusus negaliu papasakoti, nes savo braškes auginu senamadiškai - be jos. Trąšų taip pat nenaudoju, tik pavasarį, braškėm žydint, palaistau skiestu raugintu mėšlu.

Mama Zita

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą