2017 m. gruodžio 10 d., sekmadienis

Kelionė po vieną įspūdingiausių gotikos šedevrų - Bernardinų istorinį architektūrinį ansamblį

       
Pamatę kvietimą į nepakartojamą ekskursiją Bernardinuose iš kart nuspręsta - važiuosim! Nors visą savaitę orai bandė mus gąsdinti slidžiais keliais, ir begale avarijų, šeštadienį oras buvo puikus. 13 valandą, sakyčiau gausiai susirinkusius, Bernardinų bažnyčios šventoriuje, prie Turizmo informacijos centro mus pasitiko gidas  Alvydas. Jis mums papasakojo kokias paslaptis saugo Bernardinų bažnyčios mūrai. Kaip ir kada šalią jų "išdygo" šv. Onos bažnyčia. Ką bendro su šia vietove turi Napoleonas Bonapartas ir t.t. Plačiau nieko neperpasakosiu, nes tai gidų darbas ir tik jie gali viską išsamiai ir aiškiai papasakoti ;). O aš galiu tik parodyti kur lankėmės, ir ką matėme. 


Ekskursijos metu pamatėme bažnyčios šventoriuje esančią „Kristaus laiptų“ koplyčia. Koplyčios laiptų pakopose įmontuotos įvairios relikvijos ir žemė, atvežta iš Jeruzalės, suteikusi bernardinų statiniui regimo Viešpaties kančios liudytojo prasmę. Lankoma maldininkų.




Keliaudami toliau patekome į tikrą istorinį architektūrinį ansamblį. Tarp pastatų atsiveria gražus vaizdas į Trijų kryžių kalną. 






Apsilankėme ir mažesniųjų brolių pranciškonų vienuolyno kiemelyje. Į kurį patekome eidami senuoju koridoriumi, kuriame per stebuklą yra išlikusios XVII a. freskos.  Taip pat ant sienos galėjome pamatyti net keliolika atidengtų sienos sluoksnių. 










Matosi buvusios arkos vieta ...



Keliaujame toliau. Patekome į gotikinę presbiteriją. Tai yra seniausia Bernardinų bažnyčios dalis. Apskritai įdomus jausmas atsidurti anapus bažnyčios altoriaus. Čia melsdavosi broliai bernardinai. 




Iš presbiterijos, stačiais, keistais laiptais, nusileidome į požemius, kuriuose anksčiau buvo laidojami vienuoliai ir miestiečiai. Daugelis palaidotųjų vėliau buvo perlaidoti Bernardinų kapinėse. 





Pakilę iš požemių į presbiteriją iškart kilome į bažnyčios palėpę. Tokiais siaurais sraigtiniais laiptais dar nesu lipusi. Buvo bijančių ir užstrigti :D. Pro palėpės langelius atsiveria nepakartojama Vilniaus senamiesčio panorama. 












Na ir paskutinė ekskursijos "stotelė" Bernardinų bažnyčia. Bažnyčioje yra vienuolika altorių, visi jie mediniai, vėlyvojo baroko stiliaus, natūralios medžio spalvos. Čia saugoma seniausia žinoma Lietuvoje XV a. Nukryžiuotojo skulptūra, taip pat du vertingi marmuriniai antkapiai: barokinis Petro Veselovskio ir renesansinis Stanislovo Radvilos Pamaldžiojo.














Ekskursijos trukmė – apie 1,5 val. (Vyko šeštadienį).
Susitikimo vieta: Maironio g.10, Vilnius, Bernardinų bažnyčios šventorius, prie Turizmo informacijos centro. Jas veda profesionalus gidas Alvydas. Ačiū Alvydui už labai gražią, informatyvią ekskursiją.
Šiai ekskursijai būtina išankstinė registracija telefonu: tel. +37068240216 arba el. paštu pranciskonunamai@inbox.lt
Ekskursija vedama už laisvanorišką auką vienuolyno ir architektūrinio ansamblio išlaikymui.

Renata

2 komentarai:

  1. Esu ne kartą buvusi šioje ekskursijoje ir pati grupę rinkusi, nes tikrai labai įdomu pamatyti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai verta dėmesio ši ekskursija :) Nepalygint su Katedros požemiais, ten jau man per daug viskas išpuoselėta...

      Panaikinti