2021 m. balandžio 2 d., penktadienis

Kaip sumažinti atliekų kiekį savo gyvenime? 10 pastebėjimų padėsiančių sumažinti maisto ir nuo maisto likusių atliekų

 

Maisto likučiai ir įvairios pakuotės sudaro didžiausią atliekų dalį namuose. Bent jau pas mus taip. Kad sumažinti maisto ir nuo maisto likusias atliekas, reikalinga(s):

  1. Tvarka spintelėse, šaldytuve ir šaldiklyje. Kad maistas nesugestų, neišeitų iš galiojimo, labai svarbu žinoti, kas yra namuose. Kad žinoti, reikalinga tvarka, reikia kas kartą atidarius spintelės, šaldytuvo ar šaldiklio duris matyti viską, kas ten yra... Taip sunkiau pamiršti produktus, kuriuos, galiausiai, tiesiog išmetame generalinės tvarkos metu. Greičiau gendančius ar anksčiau iš galiojimo išeinančius produktus verta laikyti priekyje, kad atidarius dureles, tai būtų pirmas produktas, kurį pamatome.
  2. Skaidrūs, geriausia stikliniai, indai su dangčiais. Kad geriau matytųsi, kokie produktai namuose yra, geriausia naudoti permatomas talpas. Kad maistas ilgiau išliktų šviežias, talpos turėtų būti su gerais dangteliais, kurie užtikrintų, kad maisto nepasiekia nei oras ir drėgmė. Jose laikyti viską, pvz. sausus pusryčius, riešutus, razinas, sausas pupeles, ryžius, makaronus, miltus... Žodžiu viską, kas palaida ir į namus patenka ne sandariose pakuotėse. 
  3. Periodiška inventorizacija. Užtikrinti, kad produktai nuolat figūruotų akyse yra gerai, bet be to reikalinga ir tikslinga periodiška inventorizacija. Inventorizacijos metu reiktų ne tik sužiūrėti kokių produktų namuose yra, bet ar jie dar geri ir kiek laiko liko iki galiojimo pabaigos. Greičiau gendančius ar anksčiau iš galiojimo išeinančius produktus verta ištraukti į priekį, kad atidarius dureles tai būtų pirmas produktas kurį pamatome.
  4. Preliminarus savaitės meniu. Susirašius visus namuose turimus patiekalus, produktus, prieskonius gana paprasta sudaryti preliminarų meniu savaitei. Tiesa, kad kuo tiksliau pataikyti su reikalingo maisto kiekiu, tikrai reikia praktikos. Man geriausiai sekasi pasiplanuoti penkias darbo dienas, o savaitgaliais, kadangi apsipirkimo metas, jau kaip gaunasi. Pradžioje planavau penkis pusryčius, penkis pietus, penkias vakarienes... Gyvenime tiek daug negaminau ir taip įvairiai nevalgiau... Ir nenoriu taip. Dabar pasiplanuoju 5 pusryčius, užkandžius (dažniausiai visi beveik vienodi, minimaliais skirtumais) ir keturis rimtesnius patiekalus, kurių laisvai užtenka penkioms ar daugiau dienų - pietums ir vakarienei. Valgyti pakaitomis.
  5. Periodiškas didžiojo apsipirkimo praleidimas. Arba, tiesiog, reikia rečiau apsipirkinėti. Apsipirkimo praleidimas reikalingas, kad suvartoti jau turimus (greičiausiai jau kurį laiką užsistovėjusius) produktus. Kai pirmą kartą praleidau mūsų savaitgalinį apsipirkimą (tada nusipirkau tik pieno, aliejaus ir kelis vaisius), sekančios savaitės pabaigoje suvokiau, kad  gana įvairaus maisto namuose turėjom bent dviems - trims savaitėms į priekį. Gal trečios savaitės pabaigoje būtų tekę maitintis tik lęšiais, bet... Kai šaldytuvas atrodė jau tuščias, mes vis dar valgėm daržoves, mėsą, žuvį... Geri dalykai tie šaldikliai, tik kad pasimirštam ką juose turim.
  6. Pirkinių sąrašas. Sužiūrėjus, kokių produktų namie jau yra ir susidarius meniu savaitei, paprasta susidaryti pirkinių sąrašą. Svarbu jo laikytis. Nusipirkus per daug greitai gendančio maisto tikrai kažkas liks pamiršta, ar nepasirinkta, nes yra kažko patrauklesnio/greitesnio. 
  7. Protingas prekyviečių ir / ar paslaugų pasirinkimas. Gal yra kelios vietos kurias galima aplankyti? Vietos kurios visai nenaudoja arba naudoja mažiau įpakavimo. Galima pasiplanuoti optimaliausią maršrutą iš anksto, kad nelakstyti pirmyn atgal. O gal aplink yra koks ūkininkas, kuris ne tik pristatys reikiamus produktus (pvz. vaisius, daržoves, mėsą, pieną ir/ar jo produktus) į namus, bet ir kitą kartą pasiims užsakymui panaudotas talpas? Jau kelinta savaitė iš eilės į mano namus pristatoma organiška produkcija be jokio plastikinio įpakavimo (maišeliai atrodantys kaip plastikas yra lengvai komposte suyrantys) ir dar vis negaliu atsidžiaugti. Vaisai, daržovės, gyvulinės ir augalinės kilmės pienas... Per sekantį pristatymą vairuotojas susirenka visas dėžes, dėžutes ir maišelius iš praeito pristatymo ir per panaudoja arba pasirūpina, kad jie pasiektų kompostą.



  1. Pirkimas didesniais kiekiais. Ne viską galima nusipirkti be įpakavimo, bet galima turėti omenyje, kad didesni kiekiai jo turi mažiau. Geriausia pirkti kuo mažiau perdirbtus/paruoštus produktus. Pvz. vietoje pupelių skardinėse, žymiai mažiau įpakavimo ir pigiau gaunasi pirkti sausas pupeles. Žinoma, paskui jau reikia užsiimti, kad jas paruošti, bet tai neužima tiek jau daug laiko kaip atrodo nepabandžius.
  2. Žinojimas kur ir kaip laikyti maisto produktus. Kad maistas išliktų šviežias, ar bent jau naudojamas, reikia žinoti kur ir kaip jį laikyti. Paprasčiausi pvz. pienas, kiaušiniai... Dauguma žmonių juos laiko šaldytuvo durelėse, kai juos reikėtų laikyti giliau šaldytuve. Mano atradimas, kad pvz. salierą ir morką galima supjausčius laikyti stiklainėlyje su vandeniu, taip jie nesuvysta. Manau galima rasti internete gražių lentelių su rekomendacijomis ką, kur ir kaip laikyti, kad lėčiau gestų.
  3. Maisto šaldymas. Perkant didesniais kiekiais greičiau gendančius produktus reikia kuo greičiau juos patalpinti į šaldiklį. Geriausia daugkartiniuose šaldymui skirtuose maišeliuose ar induose. Kad nereiktų laužyti sušaldyto gabalo, galima šaldyti jau supjaustytas - paruoštas porcijas. Tai padarius, kai reikia gaminti, tereikia iškratyti turinį kur priklauso ir pašauti ant ugnies. Matant, kad kažko paruošto patiekalo neišeina laiku įveikti, jį taip pat galima patalpinti šaldiklyje ir išsitraukti, kai norėsis. Nesu šaldymo specialistė, bet (berods), savo užšaldytą maistą ar produktus suvartojus per tris mėnesius tikrai viskas bus gerai. 

Papildomas punktas. Pažengusiems. Kompostas. Šis punktas tikrai ne visiems. Dar vis žaidžiu, tad patarimų neturiu. Rekomenduoju panaršyti internete. Yra visokiausių variantų nuo komposto mažame bute iki jau turint gerą kiemą ar visą sodybą. Geriau maisto likučius atiduoti atgal žemei, nei plastikiniuose maišeliuose leisti pasiekti bendrą sąvartyną, kuriame jie ne žemę patręš, o gendantys nuodingas dujas skleis...

 Aistė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą