2020 m. spalio 18 d., sekmadienis

Lekiam Lietuvos keliais. Žagarės dvaras. Žagarės "Bliūdas".

Spalio 9 diena. Ištaikę progą vėl lekiam Lietuvos keliais. Orai jau nelabai džiugina, o ir temsta vis anksčiau, bet pakeliauti dar tikrai įmanoma. Šį kartą lekiam link Žagarės. Kad išnaudoti visą šviesų dienos laiką, iš namų išvažiavome dar tamsoje. Pagrindinis traukos objektas yra Žagarės „Bliūdas“. Bet, kaip ir visada, prieš kur nors važiuojant apsižiūrime, kas gi dar gražaus yra tam krašte. Pirmas lankytinas objektas – Žagarės dvaras.  Pačiame dvare yra įsikūręs TIC, tačiau ten nuvykus, jis dar nedirbo... Pasivaikščiojom po dvaro teritoriją. Labai graži aplinka.











Žagarės dvaras yra Žagarės miesto pakraštyje, Joniškio rajono savivaldybėje, netoli Latvijos sienos. XVIII a. dvarą valdė grafas Platonas Zubovas, o 1858 m. Žagarės dvaro savininku tapo Naryškinų giminė, kuriems valdant dvaras suklestėjo. Naryškinai dvarą pavertė įspūdinga šeimos rezidencija.

Šalia dvaro stovi labai įspūdingai atrodantis arklininko namas. Jį planuojama restauruoti ir renovuoti.




Šalia dvaro yra didelės arklidės. Šiuo metu ten yra įsikūręs Žagarės žirgynas. Šios arklidės grafo Naryškino laikais buvo ypač prašmatnios: su moderniais įrengimais, atvežtais net iš Anglijos, mūriniais gardais arkliams ir grindimis iš keraminių plytelių bei betono. vienas seniausių žirgynų Lietuvoje (įkurtas 1899 m.).

Skaitykite daugiau: Delfi.lt






Kita stotelė Žagarės „Bliūdas“/ Švėtės upės užtvanka. Buvusioje natūralaus krioklio vietoje XX a. pastatyta nauja betoninė užtvanka, kurią žagariečiai dėl savo išvaizdos vadina „bliūdu". Kolegei sakau, kaži ar nerasim vietoj bliūdo tik bliūdelį, kaip kartais būna :D Radom bliūdą, tik su vandens srove nelabai pasisekė, bet pats bliūdas atrodo iš ties įspūdingai.  







Lekiam Žagarės miestelio keliais. Ten stabtelėjome prie „Musės puodų namo“ :D. Muse čia vadina vietinį keistuolį – Edmundą Vaičiulį, kuris savo namą išpuošė puodais, bliūdais, keptuvėmis, samčiais ir kitais rakandais. Įdomi idėja.  



Tolėliau privažiavome gražias vyšnaites.  :D.




Taip pat Žagarė turi gražų pažintinį taką. Lekiam iki jo...

Renata

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą