2018 m. balandžio 19 d., ketvirtadienis

Švč. Mergelės Marijos apsireiškimo vieta. Skudutiškis


Dar viena graži, rami, šventa vieta. Ją galima rasti adresu - Skudutiškio k., Suginčių sen., Molėtų r. 
Skudutiškis, tai mažoji Aukštaitijos Šiluva, tik ne tokia išgarsinta. Skudutiškio bažnyčia yra aukščiausia Aukštaitijoje. Maždaug už kilometro nuo bažnyčios, šalia mažo, labai vingiuoto upeliuko trykšta stebuklingu laikomas šaltinis, o aplinkui guli akmenys su ženklais. Viename iš jų matyti kažkas panašaus į žmogaus pėdas, yra sakoma, kad tai Jėzaus Motinos Marijos pėdos. Legenda byloja, kad maro metais, Skudutiškio apylinkėse buvo pasirodžiusi Švč. Marija ir daugeliui padėjo išsigelbėti nuo mirties. Tad visai šalia stovi maža Marijos koplytėlė. 




Rasti iš ties lengva, nes vos tik įvažiavus į miestelį, pasitinka nuorodos. 


Šioje vietoje teko lankytis gal prieš gerus 18 metų. Tuomet netoliese gyvenau. Net nežinau ar kas pakitę. Tik žinau, kad pasigedau akmens su duobute pilna vandens. Akyse/prisiminimuose matau jį.. Tačiau apžiūrėjusi visus akmenis, to, ko ieškojau neradau. Galbūt painioju su kokia nors kita vieta?.. Nežinau.







"Beždžionių" tiltas ... 

Idėja šioje vietoje pastatyti koplytėlę kilo skuditiškietei Ritai Varatinskienei. Tam pritarė ir tuometis Skudutiškio parapijos klebonas Pranciškus Venskus. Parapijiečiai tai pat prisidėjo prie koplytėlės statybos. Kiek girdėjau, tai surinkus aukas buvo kreiptasi į garsius daugelio kryžių ir altorių meistrus, kurie padarė koplytėlės projektą ir kartu su vietos gyventojais atliko statybos darbus. 1997 m. gegužės mėn. vykusių Šv. Trejybės atlaidų metu koplytėlę pašventino Kaišiadorių vyskupijos generalvikaras prelatas Jonas Jonys. Nuo to laiko Skudutiškio koplytėlė ir šalia jos esantys akmenys su ženklais yra lankomi tiek tikinčiųjų, tiek turistų.


Visos 7 vietos sužymėtos mediniais kuoliukais, su užrašais.





Renata

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą