2017 m. kovo 7 d., antradienis

Vaikų užkandžiavimo Baltijos šalyse tyrimo bei visaverčių užkandžių vaikams pristatymas su "Mažųjų ekspertų mokykla" ir "Danonki"



Edukacinė platforma “Mažųjų ekspertų mokykla” pakvietė mane, kaip Mamukyno atstovę, kartu pasitikti pavasarį su sveikais ir gardžiais užkandžiais. „Mažųjų ekspertų mokykla” yra unikali internetinė edukacinė platforma, skirta 2–6 metų vaikams ir jų tėveliams. Apsilankius internetinėje svetainėje "Mažųjų ekspertų mokykla" galima rasti daugybę užduotėlių, skirtų vaikų ugdymui, bei žaidimų ir idėjų kokybiškam laiko praleidimui su mažaisiais. Puiki vieta rasti prasmingos veiklos mažiesiems, kai vaizduotė nebeišgali atsakyti į klausimą “Ką veikti?”.


Ragaujant “Danonki” produkciją ir skanaujant kitais sveikais užkandžiais bei gėrimais, klausėme kaip vaikų gastroenterologas doc. dr. Vaidotas Urbonas pristatė vaikų užkandžiavimo tyrimo Baltijos šalyse rezultatus ir atsakinėjo į rūpimus vaikų mitybos klausimus. Kadangi su dukryte šiek tiek vėlavome, nemačiau ar vaikai tuo metu buvo pakviesti paskaityti kartu su rašytoja Evelina Daciūte, kaip buvo nurodyta programoje. Po užkandžiavimo tyrimo rezultatų pristatymo, virtuvės mitų griovėjas Alfas Ivanauskas pakvietė pora vaikų, kartu, visiems pagaminti sveikų ir skanių užkandžių.
Išgirsti vaikų užkandžiavimo tyrimo Baltijos šalyse rezultatus (užkandžiavimas Baltijos šalyse) buvo iš tiesų įdomu. Doc. dr. V. Urbonas tikrai atkreipė mano dėmesį pabrėždamas, kad ką vaikas valgo iki penkerių metų, tai daro įtaką vėlesniam jo gyvenimui, todėl visavertės mitybos vaikus reikia mokyti nuo mažumės. Reikės pasitempti rodant gerą pavyzdį, nes mano mityba toli gražu nepanaši į sveiką ir tinkamai subalansuotą. Pati nebūčiau susimąsčiusi, kad kūdikiui iki metų nėra jokios naudos iš sausainiukų ir kitokių miltinių traškučių. Tos pačios košės ir tyrelės jiems dar kaip užkandžiai. Jei kūdikis alkanas, geriau dar kartą duoti košės, ar vaisių, bet ne sausainiukus. Planavau nuo metų amžiaus labiau atsipalaiduoti mitybos klausimais, tad džiugu, kad jau dabar sužinojau jog vaikams iki dviejų metų visai nerekomenduojama vartoti cukraus. Štai 20 min. pamokėlė apie visavertį užkandžiavimą -> Užkandžiavimo mokykla. 
 

A. Ivanauskas pristatė tris įdomius, skanius ir sveikus užkandžius vaikams bei parodė puikų pavyzdį įtraukdamas vaikus į užkandžių gaminimo procesą. Dvi mergaitės buvo labai įsitraukusios į vaisių ir jogurto kokteilio gaminimą, grikių su brokoliais salotų ruošimą, bei varškės su uogomis deserto darymą. Su mielu noru padalino svečiams paragauti paruoštus skanėstus. Pasirodo, gaminant kartu su vaikais, mažesnė tikimybė, kad jie atsisakys valgyti (nes maistas neskanus). Kaip gali būti neskanus, kai pats viską paruošei (taip kaip norėjai)? Žinoma, tam būtina įtraukti produktus, kuriuos vaikai iš ties mėgsta (pvz. bananai, jogurtas…) ir nuo mažų kiekių galima pratinti prie ne tokių viliojančių ingredientų, kaip špinatai.


Pabaigoje svečiai su vaikais gavo lauktuvių “Danonki” varškės produktų ir jogurtų bei dailią priešpiečių dėžutę. “Danonki” varškės produktai ir jogurtai yra sukurti specialiai mažiems vaikams. Jie yra papildyti kalciu ir vitaminu D, kurie užtikrina normalų vaikų kaulų augimą ir vystymąsi. Savo mažylei pieno produktų dar neduodu, bet pati juos dievinu. Kadangi artimiausiu metu Alizai pieno produktų dar neketinu duoti, jai atidėjau priešpiečių dėžutę, o pati smalsumo vedina išragavau gautas dovanas. 
  

Ragaujat varškės desertus atsiminiau kaip A. Ivanauskas pabrėžė jog juos reikia valgyti kartu su vaisiais, uogomis ir/ar sėklomis. Spausdama jogurtą ant talerio, įsivaizdavau kokius gražius užkandžius galėsim daryti su dukryte, pabarstydamos ant jų dar ir spalvingų uogų bei sėklų. O buteliukai nuo jogurtinio gėrimo puikiai pasitarnaus mokant dukryte žaisti kėgliais.


Aistė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą