2017 m. liepos 29 d., šeštadienis

Portugalija. Kelionė mašina į Europos pakraštį prie Atlanto. 1, 2, 3 diena

     Ilgos kelionės automobiliu mums patinka. Važiuodamas pamatai tai, ko tikrai negalėtum užmatyti skrisdamas lėktuvu, gali bet kada sustoti ten, kur norisi, kur akys pamato nuostabų ar „skanų” vaizdą. 
Šįmet mūsų tikslas – Portugalija. Sena jūreivių, atradėjų šalis, kurios architektūra man asocijuojasi su keramikinėmis plytelėmis.
     Esu ne kartą sulaukusi klausimo, kaip tiek ilgai (po kelis tūkstančius kilometrų) „išsėdi“ vaikai. Paprastai. Kelionės pradžioje primenamos elgesio kelionės metu taisyklės ir aiškūs veiksmai, kurių bus imtasi, jei jų bus nesilaikoma. Aišku, jei pasakyta, turi būti ir padaryta. Iškart, jokio kartojimo n kartų. Priešingu atveju nereikia net pradėti kalbėti apie taisykles ir guostis, kad vaikai neklauso. Telefonams ir kompiuteriui tik tam skirtas laikas – kiekvieno valia, kada savo valandą išnaudosi: ar mašinoje, ar viešbutyje, ar visą iškart, ar dalimis. Bet tik valanda. Ir ne tada, kai lankome objektus. Atsibodo sėdėti – yra mąstymo žaidimai, kurie praverčia, pavyzdžiui,  ir matytos vietos pavadinimo įtvirtinimui: kaip vadinosi miestas, kuriame buvo pilis su geltonu bokštu? Koks pilies pavadinimas, susijęs su tavo mėgstamo gėrimo pavadinimu (ne portas, ne, o Pena-pienas). Su mažesniu vaiku galima išnaudoti ir navigaciją – buvo 900 km. Kiek dabar rodo? Tai kiek km nuvažiavome? Vyresnėlis važiuodamas ir knygą paskaito (žinau, sako, akim nesveika; bet geriau knyga nei telefono ekranas), šįkart buvo sudorota R. Kmitos „Pietinia kronika“.
Taigi, kelionė Atlanto vandenyno link prasideda.

1 diena
     Tradicinė pirma diena kelyje, prasidėjusi 6 ryto. Iš viso nuvažiuoti 1115 km.  Pasiektas Lenkijos miestas Zgorzelec, kuriame nakvojame. Jis įdomus tuo, kad vienoje jo upės pusėje Lenkija, o kitoje jau Vokietija – Gorlitz. Atrodytų, kas tas tiltas, bet, šiuo atveju, tai skiriantis dvi kultūras objektas. Vienokie pojūčiai lenkų pusėje, kitokie vokiečių, atrodo, kad jų pusėje žmonės daug laisvesni...

     Viešbutis savo prabanga nešokiruoja, tačiau vienai nakvynei tinkamas, juolab, kad yra Bedrionkos kieme, jei pienuko pritrūktum...






2 diena
     Iš Lenkijos pajudam anksti ryte, vietos laiku 5 val.  Važiuojam iki Moulins miesto Prancūzijoje, į kurį atvykstame apie 18 val. Tad, prisiregistravę viešbutyje, iškeliaujame pasigrožėti miesto senamiesčiu, pro akis neprasprūsta Notre-Dame katedra.
     Deja, ilgai senamiestyje užsibūti nepavyksta, nes pakilo škvalas su perkūnija, tad neliko nieko kito, kaip tik greitai pasiekti viešbutį.

Nuvažiuoti  1235 km.



 
 

3 diena
     Keliamės taip pat anksti, nes reikia įveikti  apie 1100 km. Skersai pervažiuota Prancūzija, kirsta ispanų siena. Apsistojame Valladolid mieste viešbutyje su baseinu, tad atvykę iškart išbandėme vandens malonumą, patikrinome, kaip mažasis išmokęs per plaukimo pamokas draugauti su vandeniu. Galima sakyti, kad pamokos praverstų ir trečioje klasėje, bet mokytojų įdirbis didelis - šokinėja į baseiną, bando plaukti po vandeniu.

     Šiandien ramesnis vakaras, norisi išsimiegoti, tad miesto lankymas nukeliamas rytui. Ispaniškam rytui.

1 komentaras:

  1. Labai smagus pasakojimas! Visada žaviuosi žmonėmis, kurie ryžtasi apkeliauti tolimas Europos šalis automobiliu, o dar su mažaisiais! Nuostabu! Norėčiau ir aš kada taip, bet kol neturiu savojo automobilio, tenkinuosi ir lėktuvo skrydžiais. Planuoju šią vasarą aplankyti vakarų Portą ir jo apylinkes. Gal yra tekę tenais nuskristi? Kur galėčiau rasti pigiausius bilietus? Kol kas ką randu, tai nuo 53 eur lektuvubilietai.lt.. ką manote, o gal galima ir pigia rasti?

    AtsakytiPanaikinti