2015 m. balandžio 25 d., šeštadienis

Romanetės




Sumąsčiau pati pasisiūti romanetes. Be jokių pirktinių mechanizmų. Prieš siuvant įsigijau virvutės, žiedelių virvutei perverti, juostos, kuri bus prisiūta prie medžiagos ir juostos, kuri bus prilipinta prie tvirtinimo pagrindo (aš naudojau plastmasinį bėgelį užuolaidai), virvelės fiksatorių , kietos vielos strypelius bei medžiagą, iš kurios bus siuvama romanetė.
Matuojant medžiagą reikia nepamiršti pridėti kelių centimetrų atlenkimams ir po 2-3 cm kiekvienam strypelio "grioveliui". 150 cm ilgio užuolaidai man tokių "griovelių" reikėjo 4. Virvutes 150 cm pločio romanetei dėjau trijose vietose: kraštuose ir per vidurį. Vadinasi, pačios virvutės reikėjo 150*3/užuolaidos ilgis 3 virvučių juostom/ + 150+75/viena virvutė eina per visą užuolaidos plotį, kita per pusę/ + 75*3/virvučių galai patraukimui/ = 900 cm. Žiedelių, pro kuriuos bus veriama virvutė, atitinkamai 17. Kiekvienos juostos po 150.
Medžiaga, jei reikia, atsiuvama, po to susiuvami "grioveliai", prisiuvama viršuj juosta, kuri reikalinga pritvirtinti audinį prie rėmo, perveriamos virvutės. kiekviena jų pradedama verti nuo apačios į viršų. Viena viršuje perveriama per visą užuolaidos plotį, kita atitinkamai per pusę, o trečioji savo viršutiniu žiedeliu pasidalina su kitomis dviem virvutėmis, nes visos atsiduria krūvoje. Sudedame į griovelius stypelius, užsiuvame galus, kad neiškristų, bet vieną galą taip, kad esant reikalui skalbti, lengvai būtų išardomas, jog išimtume strypą. Belieka rėmą - bėgelį pritvirtinti prie sienos norimame aukštyje (man patinka taip, kad sutraukta romanetė netrukdytų atidaryti lango), klijuojame lipnią juostą prie rėmo, kuri yra su "kabliukais", kad galėtume priklijuoti švelniąją juostą, kurią jau prisiuvome prie audinio. Kabiname užuolaidą. Rėmo kampe, kuriame sueina visos juostelės, galime pritaisyti metalinį ar tvirtą plastmasinį žiedelį, pro kurį galima dar kartą praverti visas tris virvutes, kad visas mechanizmas tvirčiau laikytųsi pakėlimo-nuleidimo metu, t.y., juostelės neatsilipintų kamputyje. Belieka ant virvučių užverti fiksatorių, kuris atitinkamoje sutraukimo būsenoje yra prie rėmo.

 Mama Laima

2 komentarai:

  1. Gražiai atrodo Jūsų romanetės. Puikus paaiškinimas romanetėms pasisiūti namie. :) Gaila, neturiu įgūdžių šiam darbui. O kaip tik galvojam apie romanečių įsigyjimą namie.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O Jūs pabandykite iš nedidelio nereikalingo medžiagos gabalėlio pasiūti mini romanetę. Tikrai išeis. Tada ir didelę nebaisu bus meistrauti ;)

      Panaikinti