2021 m. gegužės 13 d., ketvirtadienis

Kaip susitvarkyti savo gyvenimą? Šeštas žingsnis - Gyvenimo Balanso Ratas

 

Atėjo diena, kai nebežinau kas vyksta su mano gyvenimu, kur link judu... Iš įrašų atrodo, kad puikiai žinau? Patikėk. Gyvenu čia ir dabar be žalio supratimo kas su mano gyvenimu darysis po mėnesio, po metų, po dešimties.. Dabar jau žinau bent vieną dalyką - aš noriu produktyviai nugyventi likusius savo gyvenimo metus (kad ir ką tai reikštų)! Tad į pagalbą pasitelkiau savo numylėtą gyvenimo balanso testą. Juo jau esu pasidalinusi anksčiau. Jei įdomu - GyvenimoBalanso Ratas (senoji versija). Šiandien dirbu su versija numeris du. 




Trumpai, jei tingi skaityti ankstesnę versiją, apie Gyvenimo Balanso Ratą. Tai gyvenimo kokybės vizualizacija. Testo esmė yra išskirti ryškiausias gyvenimo sritis, pavyzdžiui: darbas, šeima, draugai, namai, aš... Kiekvieną sritį detalizuoti, pavyzdžiui darbui priskirti atlyginimą, kolektyvą, pasitenkinimą, o šeimai - santykių kokybę, praleidžiamą laiką kartu, bendrą gerovę ir pan. Kiekvieną detalę įvertinti pasirinktoje balų sistemoje ir kiekvienai sričiai išvesti vidurkį. 

Nusibraižius apskritimą, ir jame dar bent kelis apskritimus su vienodo dydžio tarpais, nubrėžus tiek spindulių, kiek yra sričių, su vienodais atstumais tarp jų, atidėti taškus pagal išvestus vidurkius. Taškus sujungus turėtų būti matomas kreivas apskritimas, jis parodo kaip subalansuotas jūsų gyvenimo ratas. Kuo taisyklingesnis ir didesnis apskritimas, tuo geresnis ir labiau subalansuotas gyvenimas. Pavyzdys paveiksliuke. 

Šį kartą, mano gyvenimo balanso ratas turi tik keturis spindulius, fokusavausi tik į keturias sritis. Praleidus virš metų su Covid-19 ribojimais ir dar užsienyje, kur beveik nieko nepažystu, rodos ir į gyvenimą pradėjau žiūrėti žymiai paprasčiau... Tai gi, mano detalizuotos, vertinimui paruoštos sritys:

Aš. Pirmoji pagal prioritetą man yra estetinė išvaizda. Skamba paviršutiniškai? Na, jei pažiūrėjusi į veidrodį sau nepatinku, tai nulis motyvacijos man ir kažką kitą daryti. Noriu apie savo drabužius galėti pasakyti - čia mano stilius. Žinoma, kas svarbiausia, savirealizacija. Susitvarkius pirmus tris dalykus, gyvenimą stipriai įtakoja psichinė sveikata. Kai dūšioje gera ir ramu, galime būti tikri, kad likusios problemos  tikrai fizinė sveikata.

Finansinis saugumas. Kas be ko - pajamos. Visą gyvenimą juk nedirbsiu - pasyvios pajamos jau seniai kas mėnesį turėtų pasiekti mūsų kišenes. Draudimas, kad šeimai liktų ne skolos, o namai. Skolos turėtų būti atiduotos ASAP. Santaupos juodai dienai (tiksliau bent metams dviems, jei kartais darbas būtų ne variantas), bei kitoms sritims: atostogoms, drabužiams, namo įrengimui/investicijoms ir pan.

Santykiai. Prioritetas - santykiai su vyru. Laimingi tėvai, laimingi vaikai, o ir kasdieniai darbai žymiai malonesni, kai santykiai su antra puse lyg medaus mėnesio periode. Mano ilgai planuota, laukta, numylėta ir be galo džiuginanti atsakomybė - santykiai su dukryte.  Neatskiriama gyvenimo dalis - santykiai su gimtąja šeima bei santykiai su vyro gimtąja šeima. Daugiausiai laiko ir energijos reikalaujantys, ir to tikrai verti, santykiai su draugais. Šeimos nariai net ir nustojus bendrauti lieka šeimos nariais. Draugai, nustojus bendrauti, tampa svetimais.

Buitis. Pagrindai: tvarka namuose (nes, švaru namuose - švaru galvoje), namų įrengimas (lengviau fokusuotis į save, savo šeimą ir draugus, kai už akių nekliūna atplyšę tapetai ar prakiuręs vamzdis), interjero dizainas (įkvepiantis produktyviam gyvenimui, o ne tiesiog egzistavimui),  minimalus kiekis daiktų (yra daug svarbesnių veiklų nei dulkių valymas nuo nenaudojamo turto ar laiko/pinigų švaistymas, kai kažko reikalingo nerandi tarp visų sukauptų šmutkių), nulis atliekų (tiesiog pagarba žemei ir jos tirpstantiems ištekliams).

Praeitą kartą konstruodama savo gyvenimo balanso ratą vertinimus skyriau iš akies. Šį kartą griežtai susirašiau koks balas, ką reiškia. Dalinuosi keliais pavyzdžiai. Šiaip ar taip, kiekvienas turi vis kitokius kriterijus.

Savirealizacija: 1 balas - be nuolatinio darbo dar turiu ir bent 1 hobį. 2 balai - tvarkingas dienotvarkės pagrindas (darbas, miegas, mityba, fizinė veikla) + turiu bent vieną hobi. 3 balai - optimali aplinka (laisvė interpretacijoms) + tvarkingas dienotvarkės pagrindas + bent 1 hobis. 4 balai - turiu gyvenimo bei karjeros planus (tiksliau kažkokias gaires) + tvarkinga aplinka + tvarkingas dienotvarkės pagrindas + bent 1 hobis. Ir 5 balai - esu sveika, lanksti, energinga, pozityvi, laisva nuo visų žalingų įpročių, laiminga + viskas kas išvardinta aukščiau. 

Fizinė sveikata: 1 balas - vartojant vaistus pakenčiama. 2 balai - galėtų būti ir geriau. 3 balai - jaučiuosi OK. 4 balai - pailsėjusi, energinga, lanksti + jaučiuosi OK. 5 balai - daktarai sako, kad viskas OK + esu pailsėjusi, energinga, lanksti + jaučiuosi OK. 

Santaupos: 1 balas - padengia būtinąsias nereguliarias išlaidas. 2 balai - padengia keliones į tiek mano, tiek vyro gimtinę + padengia būtinąsias nereguliarias išlaidas. 3 balai - padengia 1 nedarbingumo metus + keliones pas giminaičius + būtinąsias nereguliarias išlaidas. 4 balai - padengia 2 nedarbingumo metus + keliones pas gimines + būtinąsias nereguliarias išlaidas. 5 balai - padengia visas norimas keliones ir pramogas + viską, kas išdėstyta aukščiau. 

Santykiai su dukryte: 1 balas - pamaitinta, aprengta, turi stogą virš galvos ir gerai. 2 balai - pasirūpinta dar ir higiena, sveikata bei namų darbais. 3 balai - prioritizuojam viena kitą + pirmi du punktai. 4 balai - Santykiai švelnūs, ramūs, draugiški, atviri, laisvi + prioritizuojam viena kitą + pasirūpinta higiena, sveikata, namų darbais + pamaitinta, aprengta, turi stogą virš galvos. 5 balai - Kupini bendrų veiklų gražiems atsiminimams kurti +  viskas, kas aprašyta viršuje. 

Minimalizmas: 1 balas - žinau, kas kur yra. 2 balai - namuose tik naudojami ir reikalingi daiktai + žinau, kas kur yra. 3 balai - namuose ir spintose tik tai kas reikalinga ir naudojama (drabužiai tikrai reikalauja atskiro vertinimo...) + žinau, kas kur yra. 4 balai - minimalus virtualus pėdsakas (turiu omenyje paskyrų kiekį, per daug asmeniškų faktų viešinimą ir dar sugalvosiu ką) + namuose ir spintose tik tai kas reikalinga ir naudojama + žinau, kas kur yra. 5 balai - minimalus CO2 pėdsakas + viskas, kas aprašyta aukščiau. 

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą