2019 m. lapkričio 15 d., penktadienis

Gyvenimo balanso ratas


Gyvenimo balanso ratas - tai gyvenimo kokybės vizualizacija. Tai būdas įžvelgti tai, kas mūsų gyvenime yra gerai, ir atrasti problematiškas sritis, kurias reikia sutvarkyti. Šį analizės būdą, gal galima pavadinti ir testu, atradau gana seniai. Tų šaltinių, kuriuose apie jį pirmą kartą skaičiau, nė neberandu. Papuolus į būseną, kai nebežinau ko imtis, prisiminiau šį testą ir panorau pažvelgti kaip subalansuotas mano gyvenimas. Internete pilna pavyzdžių, kaip tai padaryti, tereikia suvesti "Gyvenimo balanso ratas" į paieškos laukelį. Mano "akį užkabino" aistis.eu puslapis. Labai gražus ir teisingas įvadas, rekomenduoju paskaityti.

Tiesa, pats pavyzdys, nurodytame puslapyje, man netiko. Testo esmė yra išskirti ryškiausias gyvenimo sritis, pavyzdžiui: darbas, šeima, draugai, namai, aš... Kiekvienam žmogui skirtingai. Kiekvieną sritį detalizuoti, pavyzdžiui darbui priskirti atlyginimą, kolektyvą, pasitenkinimą, o šeimai - santykių kokybę, praleidžiamą laiką kartu, bendrą gerovę ir pan. Taip pat labai asmeniška, kiekvienam žmogui yra skirtingi kriterijai ir jų kiekiai.  Kiekvieną detalę įvertinti pasirinktoje balų sistemoje ir kiekvienai sričiai išvesti vidurkį. Nusibraižius apskritimą, ir jame dar bent kelis apskritimus su vienodo dydžio tarpais, nubrėžus tiek spindulių, kiek yra sričių, su vienodais atstumais tarp jų, atidėti taškus pagal išvestus vidurkius. Taškus sujungus turėtų būti matoma kreivas apskritimas, jis parodo kaip subalansuotas jūsų gyvenimo ratas. Kuo taisiklingesnis ir didesnis apskirtimas, tuo geriasnis ir labiau subalansuotas gyvenimas.

Man teko gerokai pasukti galvą, kad išskirti man svarbias sritis ir jas detalizuoti. Pradėjau nuo to, kas dažniausiai sukasi mano galvoje. Tai yra Aš (mano asmenybė ir mintys), šeima, gimtoji šeima, draugai ir buitis. Susirašiau ką šios sritys man reiškia, išskyriau dalykus, kurie labiausiai rūpi. Bet rezultatas man nepatiko, kankino jausmas, kad kažką pamirštu. Netikėtai į galvą šovė žmogaus poreikių piramidė, kuria ir pasinaudojau išskiriant ryškiausias savo gyvenimo sritis.

Fiziologiniai poreikiai tokie natūralūs, kad, iš tiesų, visi yra pilnai patenkinti, todėl nusprendžiau balą suteikti jų kiekybei ar kokybei. Iš socialinių poreikių išskyriau šeimą ir draugus, kad per daug neišsiplėsti, o savęs aktualizavimą padalinau į asmenybės ir minčių sritis.  Be viso to, pridėjau buitį ir fizinę būseną, nes tai gana aktualios temos mano galvoje.  Kiekvieną detalę įvertinau 5 balų sistemoje. Kai kur teorija rekomenduoja vertinti 10 balų sistemoje, bet man penkiabalė sistema pasirodė tinkamesnė. Vertindama gerokai užtrukau ir po to dar daug kartų taisiau rezultatus, kol mano savijauta ties kiekvienu dalyku nusistovėjo.

Mano sritys ir jų detalizavimas (gal kam pravers pvz):

FIZIOLOGINIAI POREIKIAI
SAUGUMAS
BUITIS
Vanduo (suvartojamas kiekis)
Sveikata
Dienotvarkė
Maistas (kokybė)
Stabilios pajamos
Higiena
Miegas (kokybė)
Turtas ir santaupos
Kulinarija
Stogas virš galvos (įrengimas)
Soc. garantijos
Tvarka
Drabužiai, avalynė... (kokybė)
Patikimi artimieji (šeima ir draugai)
Namų jaukumas
Laikas gryname ore
Vartojiškumas
Seksas
Saugi aplinka
Asmeninis biudžetas
Skolos
Minimalizmas
SOCIALINIAI POREIKIAI
SAVIGARBA/SAVIVERTĖ
ASMENYBĖ
Artumo jausmas
Pagarba sau
Savęs realizavimas
Intymus bendravimas
Meilė sau
Karjera
Gyvas bendravimas
Pilnavertiškumo jausmas
Atlyginimas
Visuomeninė veikla
Pasitikėjimas savimi
Turiningas laisvalaikis
Įsiliejimas į bendruomenę
Savarankiškumas
Bendravimas su įkvepiančiais žmonėmis
Kalbų mokėjimas
Emocinė laisvė
Unikalumas
Pasaulio pažinimas
ŠEIMA IR DRAUGAI
Reikšmingumas
Stilius (Šukuosena, makiažas, drabužiai, aksesuarai...)
Santykiai su vyru
Pripažinimas
Santykiai su dukra
Aplinkinių pagarba
Santykiai su mama
Santykiai su sese ir broliais bei jų šeimomis
FIZINĖ BŪKLĖ
MINTYS
Estetinė išvaizda (Plaukai, nagai, oda)
Pozityvios mintys
Santykiai su draugais
Vidinė ramybė
Santykiai su artimais širdžiai pažįstamais
Fizinė išvaizda (kūno formos)
Motyvacija
Energingumas
Aistra
Laikas šeimai
Tobulėjimas
Laikas gimtajai šeimai
Pasitenkinimas gyvenimu
Laikas draugams

Pagal teoriją, nerekomenduojama persistengti išskiriant sritis. Jei gerai pamenu, jų turėtų būti daugiausiai 9-10. Kuo mažiau tuo geriau, tuo lengviau su jomis dirbti. Aš mėgstu detalumą, dėl to savo gyvenimą padalinau į maksimalų kiekį sričių. Jose įvertinusi kiekvieną detalę, galiausiai išvedžiau kiekvienos srities balų vidurkį ir sudėliojau taškus grafike.

Mano gyvenimo balanso ratas.


Kaip matote aukščiau, mano gyvenimas nepasižymi balansu. Iš gautų rezultatų ratas (apskritimas) nesusidaro, tai reiškia, kad kai kuriose gyvenimo srityse man sekasi žymiai sunkiau nei kitose. Iš grafiko galiu matyti kurioje srityje man reikia įdėti daugiau pastangų. Belieka imtis veiksmų. Tiesa, neketinu fokusuotus į mažiausią balą gavusią sritį. Ketinu imtis veiksmų ties mažiausią balą gavusiais dalykais kiekvienoje srityje.

Aistė

1 komentaras:

  1. As galvojau, kad motinysteje ispildau save pilnai. Taciau tikrai jauciu, kad socialiai pradedu degraduoti (baisiai skamba, gal geriau tiktu patiriu regresa). Vaikai suteikia ramybe, jaukuma, bet norisi realizuoti ir savo gebejimus. Manau ieskosiu bent laikino ar ne visos dienos darbo. Tik po 6 metu namuose sunku ir isivaizduoti kaip pradeti. Galbut kreiptis i kokia agentura? Maciau yra https://simplika.lt/laikinas-idarbinimas/ idomu ar toks darbo paieskos budas veiksmingas? Buvo minciu ir kurti rankdarbius bei juos pardavineti, o ne tik dovanoms daryti. Bet velgi, isejimas is namu be vaiku, aplinkos pakeitimas, manau daug svarbesnis nei pats veiklos pobudis ar pajamu dydis.

    AtsakytiPanaikinti