2018 m. rugsėjo 16 d., sekmadienis

Nevadinkit mano mergytės gražuole!


Be to, kad pagirti vaiko išvaizdą yra be galo paprasta, mano akimis, iš to dar ir nėra jokios naudos. Visi vaikai... visi žmonės yra gražūs! Įvertinkit mano vaiko pasiekimus, gebėjimus, talentus... Atkreipkite jos dėmesį į dalykus, į kuriuos ji įdeda pastangų, o ne į tai, už ką ji visai neatsakinga.

Aš nenoriu, kad mano vaikas sureikšmintų savo ar kitų žmonių išvaizdą. Lai atkreipia dėmesį, kad jie sportuoja, kad sveikai maitinasi, kad rūpinasi savo higiena, oda, plaukais. Pakomentuokit mano dukrytės judrumą. Pasididžiuokit kai pati valgo. Kai valgo daržoves, vaisius ar tiesiog gerą maistą ir nereaguokit jei kramsnoja nesveikus užkandžius. Pasidžiaukit ja, kai nusiplauna rankas, nusivalo veidą, išsivalo dantis, grįžta visa švari iš vonios. Tai yra žymiai svarbiau, nei lyginti save su super modeliais.



Aš nenoriu, kad mano vaikas manytų jog būti gražia yra svarbiau nei būti savarankiška, nei rūpintis savimi, kitais ar aplinka. Atkreipkite dėmesį į jos nepriklausomybę, nepulkit padėti jai dar nespėjus pabandyti pačiai, paskatinkite viską daryti savarankiškai. Išreikškite savo pasitenkinimą, kai ji parodo švelnumą, meilumą. Nenumokit ranka, kai ji suteikia jums išskirtinį dėmesį. Vaikas turi jaustis svarbus. Kad išsiugdytų pasitikėjimą savimi, kad jaustų turintis vertę, jis turi jaustis reikšmingas. Padėkokite už pagalbą. Pagirkite kai tvarkosi, kai išmeta šiukšles ten kur priklauso.

Nevadinkit mano mergytės gražuole! Vadinkit ją šaunuole ir būtinai paaiškinkite jai, kodėl ji tokia. Vadinkit gudruole, fainuole, darbštuole ir kuo tik sugalvojate, tik nesiakcentuokite į jos išvaizdą: į rudas akis, ilgas blakstienas, tamsesnį gymį. Nenoriu, kad mano vaikas būtų traumuotas, kaip daugelis aplinkui, ir perdėtai kabinėtųsi prie savo išvaizdos, kad tik neprarastų to aplinkinių susižavėjimo...


Aistė

4 komentarai:

  1. Ne visai sutikčiau. Taip, jei artimieji tik ir kartos kokia ji graži ir tiek. Tada galbūt bus taip kaip Jūs ir sakot "traumuojamas vaikas". Bet jei teta ar dėdė (tai Jūsų draugė, pažįstama ar kaimynė), pasakys sutikusi Jus gatvėje ar kieme - kokia graži mergaitė arba kokie gražūs plaukai - tai tikrai vaiko tai nesutraumuos. O ir kaip girti visokius kitokius jos bruožus, kai matai vaiką 1-2 minutes? Tylėti ir laukti kol ji kažką padarys...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Visada smagu išgirsti priešingą nuomonę! Na, šiuo atveju, ne visai sutinkančią. :) Aš asmeniškai nematau būtinybės girti prabėgant pro šalį, galima ir kitaip dėmesį parodyti, pavyzdžiui, specialiai pritūpti ir pasisveikinti parodant, kad ji irgi yra svarbi, o ne iš aukšto žiūrint aikčioti kokie gražūs plaukai ar akys :) Nematau tame jokios naudos vaikui, tik suaugęs "parodė dėmesį", paglostė savimeilę tėveliams, nes tas vaikas dar nesupranta (nepajausim kai supras)... ;) Iš mano patirties tas "kokia gražuolė" išsprūsta kai kuriems kaip "laba diena", nesusimasčius, nepabendravus su vaiku... Iš rečiau matomų žmonių tai neišvengiama, tiesiog viskam reikalingas balansas, norisi į tai atkreipti dėmesį tam, kad tą balansą sukurti ;)

      Panaikinti
    2. Tiesiog nematau nieko blogo pasakant, kad žmogus yra gražus! aš ir tarp suaugusiųsjų pasigendu kartais tiesiog gražaus žodžio. Ir pasakyti, kad tavo plaukai gražūs ar kad šiandien tu gražiai atrodai - nu niekam dar nepakenkė. Kaip tik tai tik išspaudžia šypseną! Ugdykim Žmogų namuose. Tuomet jis bus stiprus ir tikrai pavadinimas jį/ją gražuole - nesugraus jo pasaulio.

      Panaikinti
    3. Nieko blogo suaugusiam žmogui pasakyti, kad jis gražus, dažniausiai jis įdeda pastangų, kad taip būtų ;) Pritariu, kad pagyrimus dalinti vienas kitam galėtume ir dažniau. Tai tikrai pakelia nuotaiką! Tik žiūrint kaip visi sureikšmina savo išvaizdą, daugelis kompleksuoja dėl tam tikrų dalykų, akivaizdu, kad ugdymo namuose neužtenka, nereikia apsimesti, kad visuomenė nedaro įtakos asmenybės vystymuisi ;) Ir aš, asmeniškai, tikiu, kad tai prasideda labai anksti! Bet juk kiekvienas mes su kitokia patirtimi ir sureikšminame skirtingus dalykus, nenuostabu, kad mano požiūris jums nepriimtinas. ;) Kiekvienas manome, kad žinome, kas mūsų vaikams geriausia... Paprasta. Gražios dienos ;)

      Panaikinti