2018 m. liepos 25 d., trečiadienis

Šeimyniškių atodanga su konglomerato uola bei Šventas Krokulės šaltinis

Aplankę akmens skulptūrų parką, lekiam žvirkeliais toliau. Šios kelionės metu dominavo žvirkeliai. Gana lengvai radome Konglomerato atodangą. Pirmasis vaizdas - kaip draugė pasijuokė „ne Adršpachai, bet įspūdinga vieta“ ;) . Konglomerato atodanga atrasta Šeimyniškių kaime. Anksčiau šioje vietoje buvo žvyro karjeras. Bekasant žvyrą buvo atkasti gana keisti iš molio ir akmenukų susidarę didžiuliai luitai. Pasirodė tai esąs gana retas gamtos paminklas. Konglomerato uola paskelbta geologiniu gamtos paveldo objektu 2002 metais.
















Rasti galite adresu:
Šeimyniškių k., Užpalių sen., Utenos r.
GPS: 55.653519, 25.595329


Antra stotelė planuose buvo Šeimyniškių piliakalnis, bet GPS kažkodėl nenorėjo jo mums rodyti, tad peržvelgdami ten esantį žemėlapį pamatėm pažymėtą Krokulės šaltinį. Tad ten ir patraukėme. 


Krokulės (Lygamiškio) šaltinis – hidrogeologinis gamtos paveldo objektas. Šaltinis trykšta greta Lygamiškio kaimo, Užpalių seniūnijoje, Utenos rajone. Pasakojama, kad vieną vasaros rytą piemenėliams šioje vietoje pasirodė Kristus, apsuptas spinduliais. Nusigandę vaikai suklaupė ant kelių ir ėmė melstis. Kristus palaimino juos ir išnyko. 
Tai maždaug  20 x 20 m dydžio aptverta pušyno teritorija. Užrašas ant betoninio stulpelio prie įėjimo skelbia, kad tai padaryta 1930-aisiais – Vytauto Didžiojo metais klebono kun. A.Paurio iniciatyva. Ant to paties stulpelio, apačioje, užrašyta meistro A.Ramelio pavardė. Aikštės centre stovi koplytėlė su Jėzaus Kristaus statula. Tolėliau šaltinis. Šalia pakabintas puodukas šaltinio vandeniui atsigerti. Į šaltinio duburį įleistas akmeninis, 0,6 m aukščio, 1,2 m skersmens rentinys, iš kurio vandens perteklius siaura protaka teka pietų kryptimi, kur už 0,1 km įteka į Šventąją. Krokulės vanduo garsėja nepaprastomis savybėmis gydyti įvairias ligas. www.uzpaliai.lt




Renata

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą