2018 m. balandžio 25 d., trečiadienis

Lietui lyjant... Varškės keksas

Šiandien už lango niūrus, vėjuotas, lietingas pavasaris. Tad mano namai vėl kvepia keksu. Ir nuo to  lyg šviesiau kambariuose.
Dar vienas naujai išbandytas ir užskaitytas keksas su varške. Labai purus bei trapus. Receptuką pasiskolinau iš -> Su šaukštu aplink pasaulį


  • 180 g sviesto,
  • 300 g cukraus,
  • 4 kiaušinių,
  • 300 g varškės
  • žiūpsnelis vanilinio cukraus,
  • 1 a.š. (be kaupo) sodos,
  • 1 a.š. citrinos sulčių (sodai nugesinti),
  • 300 g  miltų,
  • saujelė razinų,
  • cukraus pudros kekso papuošimui.



Dubenyje, kambario temperatūros sviestą, išsukiau su cukrumi.  Po vieną įmušiau kiaušinius, kaskart gerai išsukdama elektriniu plaktuvu. 
Varškę įmaišiau į sviesto, cukraus ir kiaušinių masę. Subėriau vanilę ir dar kartą gerai išmaišiau. Aš varškės labai smarkiai nepertrinu, net jei ji ir gabaliukais. Tik šiek tiek su šakute patrinu. Man tie pakepę gumuliukai visai netrukdo ir net gi patinka. Kam nepatinka, tai būtinai varškę pertrinkite.  
Sodą dėjau į nedidelį indelį, užpyliau 1 a.š. citrinos sulčių ir 1 a.š. vandens, išmaišiau. Gautą mišinį įmaišiau į kekso tešlą. 
Tuomet subėriau persijotus miltus ir atsargiai išmaišiau mediniu šaukštu. Sudėjau razinas ir dar kartą viską išmaišiau.
Tešla gavosi gan tiršta ir daugmaž vientisa. Jos neplakiau, tiesiog išmaišiau mediniu šaukštu.
Tešlą supyliau į silikoninę, sviestu išteptą, kekso formą. Keksą dėjau į 180ºC  įkaitintą orkaitę ir kepiau apie 50 min, kol jis gražiai iškilo, jo paviršius įtrūko, o pats keksas įgavo gražią rusvą spalvą. Patikrinimui ar iškepęs, kaip ir visiems pyragams, ar tai keksams įsmeigiu pagaliuką ir žiūriu, kad jį ištraukus nebūtų aplipęs tešla ;).
Išėmusi keksą iš orkaitės, palikau jį atvėsti kepimo formoje apie 20 min. Tada atsargiai apvertusi, keksą gražiai išverčiau ant lėkštės. Pabarsčiau cukraus pudra.

Puikus keksas prie arbatos puodelio. Ir lietingą dieną padaro daug šviesesne ;)
Skanaus! 



 Labai panašų keksą jau esu kepusi -> Purus varškės keksas. Net nežinau kuris laimi purumu. 

Renata

2 komentarai:

  1. Dekui uz puiku recepta, butinai isbandysiu, atrodo labai skaniai!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Skanaus ;)
      Ne tik atrodo, bet išties skanus.. Kai išbandysite, būtinai parašykite ar patiko.

      Panaikinti