Edukacinė platforma “Mažųjų ekspertų
mokykla” pakvietė mane, kaip Mamukyno atstovę, kartu pasitikti pavasarį su
sveikais ir gardžiais užkandžiais. „Mažųjų ekspertų mokykla” yra unikali
internetinė edukacinė platforma, skirta 2–6 metų vaikams ir jų tėveliams.
Apsilankius internetinėje svetainėje "Mažųjų ekspertų mokykla" galima rasti
daugybę užduotėlių, skirtų vaikų ugdymui, bei žaidimų ir idėjų kokybiškam laiko
praleidimui su mažaisiais. Puiki vieta rasti prasmingos veiklos mažiesiems, kai
vaizduotė nebeišgali atsakyti į klausimą “Ką veikti?”.
Ragaujant “Danonki” produkciją ir
skanaujant kitais sveikais užkandžiais bei gėrimais, klausėme kaip vaikų
gastroenterologas doc. dr. Vaidotas Urbonas pristatė vaikų užkandžiavimo tyrimo
Baltijos šalyse rezultatus ir atsakinėjo į rūpimus vaikų mitybos klausimus.
Kadangi su dukryte šiek tiek vėlavome, nemačiau ar vaikai tuo metu buvo
pakviesti paskaityti kartu su rašytoja Evelina Daciūte, kaip buvo nurodyta programoje.
Po užkandžiavimo tyrimo rezultatų pristatymo, virtuvės mitų griovėjas Alfas
Ivanauskas pakvietė pora vaikų, kartu, visiems pagaminti sveikų ir skanių
užkandžių.
Išgirsti vaikų užkandžiavimo tyrimo
Baltijos šalyse rezultatus (užkandžiavimas Baltijos šalyse)
buvo iš tiesų įdomu. Doc. dr. V. Urbonas tikrai atkreipė mano dėmesį
pabrėždamas, kad ką vaikas valgo iki penkerių metų, tai daro įtaką
vėlesniam jo gyvenimui, todėl visavertės mitybos vaikus reikia mokyti nuo
mažumės. Reikės pasitempti rodant gerą pavyzdį, nes mano mityba toli gražu
nepanaši į sveiką ir tinkamai subalansuotą. Pati nebūčiau susimąsčiusi, kad
kūdikiui iki metų nėra jokios naudos iš sausainiukų ir kitokių miltinių
traškučių. Tos pačios košės ir tyrelės jiems dar kaip užkandžiai. Jei kūdikis
alkanas, geriau dar kartą duoti košės, ar vaisių, bet ne sausainiukus. Planavau
nuo metų amžiaus labiau atsipalaiduoti mitybos klausimais, tad džiugu, kad jau
dabar sužinojau jog vaikams iki dviejų metų visai nerekomenduojama vartoti
cukraus. Štai 20 min. pamokėlė apie visavertį užkandžiavimą -> Užkandžiavimo mokykla.
A. Ivanauskas pristatė tris įdomius,
skanius ir sveikus užkandžius vaikams bei parodė puikų pavyzdį įtraukdamas
vaikus į užkandžių gaminimo procesą. Dvi mergaitės buvo labai įsitraukusios į
vaisių ir jogurto kokteilio gaminimą, grikių su brokoliais salotų ruošimą, bei
varškės su uogomis deserto darymą. Su mielu noru padalino svečiams paragauti
paruoštus skanėstus. Pasirodo, gaminant kartu su vaikais, mažesnė tikimybė, kad
jie atsisakys valgyti (nes maistas neskanus). Kaip gali būti neskanus, kai pats viską paruošei
(taip kaip norėjai)? Žinoma, tam būtina įtraukti produktus, kuriuos vaikai iš
ties mėgsta (pvz. bananai, jogurtas…) ir nuo mažų kiekių galima pratinti prie
ne tokių viliojančių ingredientų, kaip špinatai.
Pabaigoje svečiai su vaikais gavo
lauktuvių “Danonki” varškės produktų ir jogurtų bei dailią priešpiečių dėžutę.
“Danonki” varškės produktai ir jogurtai yra sukurti specialiai mažiems vaikams.
Jie yra papildyti kalciu ir vitaminu D, kurie užtikrina normalų vaikų kaulų
augimą ir vystymąsi. Savo mažylei pieno produktų dar neduodu, bet pati juos
dievinu. Kadangi artimiausiu metu Alizai pieno produktų dar neketinu duoti, jai
atidėjau priešpiečių dėžutę, o pati smalsumo vedina išragavau gautas dovanas.
Aistė
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą