2016 m. rugsėjo 24 d., šeštadienis

Naujagimio kraitelis. Ką daryčiau kitaip?


Tris mėnesius besinaudodama mažylei paruoštu kraiteliu supratau, kaip iš ties reikėjo ruoštis naujam šeimos nariui mūsų namuose. Nors, man šaukštai jau po pietų, labai noriu pastebėjimais pasidalinti su kitomis būsimomis mamytėmis. Gal kam nors pravers.
Visų pirma, noriu pasidžiaugti, kad pasirūpindama didžiosiomis prekėmis  (Kūdikio kraitelis - didžiosios prekės) nesuklydau. Trijų dalių vežimėlis idealu. Taip pat, negaliu atsidžiaugti, kad vietoje lovytės įsigijau maniežą. Jame galiu sūpuoti kūdikį prieš miegą bei nukreipti jo dėmesį šviesomis, muzikėle. Į komplektą įėjusia vystymo lenta naudojausi tik pirmas pora savaičių.  Tačiau nesigailiu, kad dėl jos sumokėjau šiek tiek daugiau. Tiesa, panašu, kad pagal paskirtį maniežu naudotis neteks. Vieną vienintelį kartą, kai buvom pasiėmę šią lovelę kartu, turėjom didelių problemų ją antrą kartą sulankstant.
Nesigailiu ir dėl to, kad neskubėjau įsigyti lavinamojo kilimėlio, gultuko (vibro kėdutės) ar kitų žaislų. Be to, kad beveik viską Aliza gavo dovanų, tik sulaukus trijų mėnesių ji pradėjo siekti žaislų, juos sugriebti… Iki tol, tiesiog žiūrėdavo į juos ir sekiodavo akimis. O pavedžioti prieš akis galima bet kokį juodą, baltą ar ryškesnių spalvų buitinį daiktą rastą namuose.
Drabužiai ir patalynė (Kūdikio kraitelis - drabužiai ir patalynė) kebliausia kūdikio kraitelio dalis. Tiesa, pirmąjį mėnesį sukti dėl to galvos neteko, turėjau daugiau nei pakankamai drabužėlių dukrytei, be to, vasarą, kai karšta, tų drabužėlių per daug ir nereikia. O birželis buvo iš ties karštas. Didžiausios klaidos būtų marškinėliai (trumpom ir ilgom rankovėm) bei kelnytės su guma ties pilvu. Paprasčiausiai nepatogu! Kadangi turiu, pasiruošiau, tai ir naudoju, bet geriau jau būčiau jų nė netraukusi. Bodžiukai, šliaužtinukai, kelnytės su petnešomis, pėdkelnės… Štai ko reikia kūdikio ir tėvelių patogumui. Būtent bodžiukų ir šliaužtinukų, po mėnesio, ir pritrūkau. Neturėjau tinkamo dydžio. Būčiau žinojusi, kad neturiu, kad reikės, būčiau pasirūpinusi iš anksto, nebūtų reikėję lakstyti ir ieškoti.
Kai po poros mėnesių Aliza gavo dovanų miegmaišį kūdikiui, supratau, kad jį reikėjo turėti nuo pat pradžių (turėjau didesnį, bet jį buvau pasilikus žiemai ir nė nepagalvojau pabandyti). Ramiau miegoti, kai žinai, kad vaikas vėsią naktį tikrai nenusispardys antklodės. Dviejų paklodžių bei dviejų palučių per akis. Visą krūva, kurią gavau, tikrai nėra reikalinga. Veltui traukiau, ploviau, lyginau, dabar tik užima vietą… Jei būčiau žinojus, būčiau nė neėmusi. Naudojant apsauginius paklotėlius vaiko pervystymui, niekas nesusitepa. Apkloti Alizą naudojam du skirtingo storio pledus, priklausomai nuo situacijos, tad antklodės ir užvalkaliukų jai dar panaudoti neteko, bet tikrai ketinu tai padaryti.
Nors ir be galo mieli, bet visiškai jokios prasmės neturi kūdikio batukai. Turiu - dedu, bet pirkti juos, net ir dovanų, atrodo beprasmiška. Jie paprasčiausias žaidimas. Tą patį galiu pasakyti ir apie sukneles. Tačiau mažylė su maža suknyte atrodo be galo gražiai, tad nesusilaikiau nenupirkus kelių vienetų. Gal kiti jaučiasi taip pat ir dėl batukų…
Svarbiausias pirkinys, tikriausiai, buvo kepurytė. Jei jums, kaip ir man, nesinori jomis apsikrauti, reiktų nusipirkti universaliasnes, kad tiktų ne tik prie skirtingų stilių drabužių bet ir prie skirtingų spalvų.
Apie higienos prekes (Kūdikio kraitelis - higienos prekės) daug komentarų neturiu. Na, pačių higienos priemonių nėra labai jau daug... Pagrindinis patarimas, nedaryti mano klaidų ir neskubėti prisipirkti mažesnio dydžio sauskelnių į priekį. Nepirkčiau daugiau nei vienos (per 80 vnt turinčios) sauskelnių pakuotės. Per tris mėnesius Aliza išaugo beveik 3 dydžius (trečias jau ant ribos). Sauskelnės, kūdikiams sveriantiems nuo 4 iki 7 kilogramų, nebūtinai tinka ir tiems kurie sveria 5,5 kg. Žinoma, mamos išradingos, tokias sauskelnes panaudoja ir jau vaikštantiems vaikams. Teko vienas padovanoti. O ką daryti, kai ištinka bėda?
Sulaukę Alizos trečiojo mėnesio, pradėjome ją maudyti bendroje vonioje su specialiu gultuku, kuriame, pagaliau, ji nebeskęsta. Jei nebūčiau gavusi gultuko dovanų, sakyčiau, kad nereiktų skubėti jo pirkti ruošiant kūdikio kraitelį, kaip ir prausimosi kempinės. Yra ir taip kur pinigus išleisti. Alizai gerokai ūgtelėjus jos prausimosi kempinę galima naudoti ir pagal paskirtį, ne tik užlieti ją vandeniu. Maudynių metu Alizai naudoju prausimosi želę ir šampūną. Tačiau aliejuko jai galėjau ir nepirkti. Mažylės odelė graži, beveik nepleiskanoja, tad jis dar vis visai nereikalingas. Kaip ir šukos bei plaukų šepetys. Iki šiol juos kelis kart panaudojau, nes turiu, o ne dėl to, kad reikia.  
Idealiausiai pasiruošiau vaistinėlę (Kūdikio kraitelis - vaistinėlė ), kurią, vasaros metu, papildžiau kremu nuo saulės. Tiksliau dviem, nes nesugalvojau iš karto pasikonsultuoti su vaistininku dėl kremo tinkamumo. Pasirodo, reikėjo atidžiai perskaityti nuo kurio mėnesio galima naudoti kremą (dauguma tinka tik nuo šeštojo gyvenimo mėnesio), nors tai gal ir nėra labai svarbu… Iki šiol nepanaudojome vaistukų, nuo pilvo problemų, bijau, kad pinigėliai jiems bus išleisti veltui. Jei reiktų spręsti dar kartą, jais pasirūpinti būčiau neskubėjusi.

Aistė

1 komentaras:

  1. Iš klaidų mokomės :) Man buvo panašiai, kuomet laukiausi savo pirmagimio. Nežinojau ko ir kiek tiksliai pirkti. Nupirkau žymiai per daug drabužėlių: šliaužtinukų, smėlinukų, marškinėlių ir kt. Nespėjau kai kurių net užvilkti - išaugo.

    AtsakytiPanaikinti