2015 m. balandžio 15 d., trečiadienis

Lietuvos etnokosmologijos muziejus

Balandžio 11 – osios rytas. Žadama pirmoji šilta šio pavasario diena. Su vaikais ir mano sese galvojame, kur čia praleidus tą dieną. Vis pakalbame apie Molėtų observatoriją, vos 12 kilometrų nuo mūsų namų, bet... gėda prisipažinti, asmeniškai aš buvau ten tik prieš 18 metų, per savo vestuves. Sesė nebuvusi nei karto. Tiesa, tik vaikai, kas  su mokykla, kas su darželiu lankėsi ne per seniausiai.  Nuspręsta - lankome  Lietuvos etnokosmologijos muziejų. Tiesa, mes nei žvaigždžių, nei saulės nestebėjome, tiesiog smagiai pasibuvome, pasivaikščiojome, „padraugavome“ su akmenimis ir gamta, juk tam ir skirta šilta, graži, saulėta diena  ;)


Lietuvos etnokosmologijos muziejaus lauko ekspozicijoje yra pastatytas kalendorinis metų ratas. Jis fiksuoja keturias pasaulio šalis ir Saulės tekėjimo bei nusileidimo kryptis ilgiausių ir trumpiausių  dienų laikotarpiais. Kalendorinis akmenų ratas yra tapęs Saulės disku su aštuoniais iš mažesnių akmenų suformuotais spinduliais. 

Ant spindulio...
Šalia saulės simbolio įsikūrę saulės sistemos planetų modeliai ir dviejų metrų dydžio kaltinis Saulės laikrodis. 
Ant mažojo rankų Uranas.
                             
Savo rankose laikėme Jupiterį ;)
   
Saulės laikrodis (mažasis pritaikė kitais tikslai, vietoj patrankos).
Taip pat ant akmens mažasis rado iškaltą paslaptingų ženklų kopiją ;)

Labai šauni vieta tiesiog ramiam pasibuvimui gamtoje su šeima. Medžių pavėsyje yra įrengti suoliukai, kur galima pailsinti pavargusias nuo vaikštinėjimo kojas ar tiesiog pasimėgauti aplinkiniais vaizdais. Nors, tiesą pasakius, labai gera pasėdėti tiesiog įsitaisius ant akmens ;)



 Kiek girdėjau, muziejaus rinkinį sudaro metrologijos eksponatai, senieji kalendoriai, meno kūrinių kosmoso tema kolekcijos, taip pat audio, video ir bibliografinė medžiaga, pasakojanti apie žmogaus ir visatos ryšius.Visą informaciją apie lankymo laiką ir kainas galite rasti Lietuvos etnokosmologijos muziejaus internetiniame puslapyje -> www.etnokosmomuziejus.lt
Taip pat yra facebook puslapis -> Lietuvos etnokosmologijos muziejus, kur vis atnaujinama informacija norintiems patekti į naktines/dienines ekskursijas (rašomas tikslus ekskursijų laikas ir visa kita naudinga informacija).

Mama Renata

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą