2014 m. kovo 23 d., sekmadienis

Aguoninis pyragas

Nelabai mėgstu kepti kepinių su aguonomis, nes erzina, kad jos tokios smulkios ir "bėgiojančios", jų patampa visur daug... Bet teko pirmą kartą jį iškepti su sese, kuri kažkur surado receptą, ir suprasti, kad šio pyrago skonis atperka visus "aguoninius bėgiojimo nemalonumus". Ir kepu kartais iš 4 normų - gaunasi visa orkaitinė forma-skarda. Aišku, išvaizda nukenčia, bet nors pyragas neišnyksta per valandą.

Reikės:
  • 150 g. aguonų,
  • 4 kiaušiniai,
  • 200 g. cukraus,
  • 100 g. džiūvėsėlių,
  • 0,5 a.š. cinamono;
  • 300 ml riebios grietinėlės,
  • 250 g. cukraus.


Aguonas iš vakaro nuplikome karštu vandeniu ir paliekame brinkti.
Kitą dieną nupilame vandenį ir "blenderiu" susmulkiname, sumalame.
Užkaičiame orkaitę / 180 laipsnių/. Kepimo formą ištepame sviestu.

Viename inde kiaušinių trynius su cukrumi išsukame iki baltumo, sudedame aguonas, džiūvėsėlius, cinamoną, išmaišome.

Kitame inde išplakame baltymus iki standžių putų ir atsargiai sudedame į trynių masę.
Tešlą pilame į formą ir kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 50 min.
Iškepusį pyragą išverčiame iš formos ir subadome mediniu pagaliuku.


Tada grietinėlę su cukrumi ant lengvos ugnies kaitiname, kol šiek tiek sutirštėja. Nepamirštame nuolat maišyti. Po truputį pilame ant pyrago, jį "girdome". Jei pyragas pilnai prisigėrė, o liko grietinėlės, galima ją kaitinti dar, kol visai sutirštės, ir užtepti ant pyrago viršaus.


Mama Laima

2 komentarai:

  1. Aš išbandžiau, labai skanus pyragas, visai šeimynai patiko, tik gerai, kad paragavau tešlą, nes į grietinėlę jau jokio cukrais nedėjau. be galo saldu!!!! beveik pusė kg cukraus tokiam nedideliam pyragui!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jei mėgstate ne taip saldžiai, galima ir mažinti cukrų, bet mano vyrija "saldiuškai", tai minčių dėt mažiau cukraus neprileidžia :)

    AtsakytiPanaikinti