2013 m. spalio 16 d., trečiadienis

Varškės – obuolių pyragas


Sesė atidavė jai neva nereikalingą, nenaudojamą konvekcinę krosnelę. Stovėjo ji sau kampe gal visus metus. Sugedo orkaitė. Pyrago norisi. Prisiminiau… Išsitraukiau, nuvaliau dulkes, internete susiradau instrukciją kaip ja naudotis... Vieni sako, kad šioje krosnelėje pyragai gaunasi labai geri, kiti sako, kad pyrago iškepti neįmanoma. Bandau ir aš....


Pyragui reikės:
1 pakelio (200 g) sviesto,
2 stiklinių miltų (gal net šiek tiek daugiau),
1 stiklinės cukraus,
žiupsnelio druskos,
3-5 obuolių,
žiupsnio cinamono,
500 g varškės,
3 kiaušinių.



Keptuvėje ištirpinau sviestą. Įbėriau trečdalį cukraus, žiupsnelį druskos, maišydama supyliau miltus. Turi gautis trupiniai. Jei tešla sulimpa, įberti dar šaukštą – kitą miltų. 1/4 trupinių atidėjau į šalį. Į kitą dalį įmaišiau 1 kiaušinį, ir dabar tešla jau turi sulipti į vientisą masę. Minkyti nereikia, išmaišyti tik tiek, kad viskas daugmaž suliptų. Tešlą sudėjau į kepimo skardą su šaukštu išplojau , kad visas dugnas pasidengtų tolygiai.
Obuolius supjausčiau skiltelėmis ir sumaišiau su 2 šaukštais cukraus, cinamonu. Dar įmečiau saujelę razinų.
Įjungiau krosnelę. Kol pabaigsiu viską ruošti ji kaip tik sušils (pašildyti reikia apie 6min.)

Kol šilo krosnelė, varškę ištryniau su likusiu cukrumi. Įmušiau 2 kiaušinius. Išmaišiau.


Ant pagrindo sudėjau pjaustytus obuolius. Užpyliau varškę. Užbarsčiau atidėtais tešlos trupiniais. 


Kepiau 160 C kol gražiai pagelto viršutiniai trupiniai – apie 50 -60 min. Atidarius formą ups … išbėgo obuolių sultys...apačia šlapia, lyg nedakepusi, “sukamšiau” pyragą atgal į formą … Padidinau karštį iki 180 C ir dar apie 30 min pakepiau. 
Atidarius formą sultys jau nebėgo, bet padas šlapokas gavosi.. skonis geras, net labai geras sakyčiau. Jaučiu tokį pyragą iškepus orkaitėje.. mmm


Taip ir nežinau ar čia pirmas “blynas” pasvilo, ar šioje krosnelėje nekepa pyragai, ar kažką ne taip dariau...


Mama Renata


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą