2013 m. rugsėjo 2 d., pirmadienis

Kroatija. Keturiese savo žalsvam laive jūros, saulės ir įspūdžių link… 10 ir 11 diena.


10 diena
Rugpjūčio 24d. (šeštadienis)

Ėch, susidedame paskutinius daiktus į lagaminus ir pasiruošiame keliui namo. Liūdna palikti Kroatiją.
7 val. išlydi mūsų svetingasis Peter, dar savos gamybos rakijos įdeda (kaip gerai, kad ir mes nepasikiaulinom, jam lietuviškos baltukės su lietuviška varpa butelyje atvežę...).
Lekiam jau mokamais keliais iki Zagrebo, nes reikia virš 1100 km įveikti iki Lenkijos, Katowice. Ten pernakvosim
Prie Zagrebo tenka visą valandą prastovėti spūstyje prie posto susimokėti už kelius. Už Zagrebo dar viena spūstis dėl kažkokių neaiškių priežasčių. Gal tunelyje kokia nelaimė, gal... Žodžiu, iš Kroatijos kapstomės lėčiau, nei buvom numatę. Paguoda tik ta, kad tą dieną važiuojant oro temperatūra nepakyla aukščiau 20 laipsnių. Daugiausiai virš kelio esančios informacinės lentelės rodo 18-19, kai mūsų buvimo metu buvo 30- 34. Negana to, stebime ir kroatišką lietų.




Beje, už kelius paliekame 168 kunas.
Kertame Slovėnijos sieną, prie kurios taip pat nebloga eilutė. Reikia dar ir vinjetę už kelius iš naujo pirkti – 15 eurų, nes vienintelėje šalyje, kurias pravažiavome, vinjetė galioja 7 dienas, o ne 10. Aišku, gali pirkti iškart mėnesiui, jei tikrai žinai, kad grįši per Slovėniją.
Vėlai vakare, apie 22.00, jau pravažiavę minėtą Slovėniją, Austriją, Čekiją, atvykstame Lenkijon. Švarūs kambariai, didelis televizorius, kurį okupuoja vaikai, maža jauki virtuvėlė, kurią pilnai išnaudoju gamindama vakarienę ir... lovytė.

11 diena
Rugpjūčio 25d. (sekmadienis)

Lenkiškas rytas, lietuviška (vis dar) kava, pusryčiai. Prieš 10.00 būname prie prekybos centro Katowice – norime pažiūrėti, kas gero. Po to važiuojame į Ikea, kad nereiktų Lietuvoje grūstis, įsigyjame keletą niekniekių ir... namo. Klaipėdon parsiradome jau pirmadienio ankstų ankstų rytą, prieš 3.00. Per kelią bėgiojančios lapės jau negąsdino, tik bijojau, kad koks briedis neišbristų, nes nebuvau apsisprendusi, ką daryti: stabdyti ar greitį didinti. Juokas juokais, bet gerai, kad nė vienas taip ir neišbrido.
Mieli namai...

Reziume

Kirstos sienos šių šalių: Lenkijos, Čekijos, Austrijos, Slovėnijos, Kroatijos, Italijos,Bosnijos ir Hercegovinos.
Degalams išleista apie 3267 lt (mašiniukas „srėbė“ vidutiniškai 9 l/100km), keliams 380 lt. 
Pagrindiniai taškai: Viena, Venecija, Rabač, Kaštela, Splitas, Plitvica, Dubrovnikas.

Pastebėjimai: nakvynės vietas rezervuoti kuo anksčiau, kol yra didesnis pasirinkimas, iš anksto numatyti lankytinas vietas ir apie jas susirinkti informaciją, kad apžiūrint nereiktų vien tik spoksoti (vaikams taip pat įdomiau, kai mama ar tėtis ką nors papasakoja apie pastatą ar vietą). Mūsų šeimoje tarsi nusistovėjusi tradicija: viena diena ekskursijai, pažinimui, kita diena poilsiui. Toks veiklos derinimas pasiteisina, nes po intensyvios pažinimo dienos smagu pailsėti, o pailsėjus, pabuvus prie jūros ir pasideginus, kitą dieną vėl ekskursijoje gali nuraminti saulutės sudirgintą odą.
Važiuojant kalnuotom vietom turėti lengvų „pakramtymų“ (obuolių, duonos...) ir gėrimų vaikams, nes užkrenta ausys. Pasirūpinti langų užuolaidėlėm – man puikiai tarnavo medžiagos gabalėlis, užfiksuotas tarp mašinos rėmo ir lango.
Lauktuvėm: medus, namų gamybos aliejus, vynas, rakija.

Mama Laima

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą