2013 m. kovo 11 d., pirmadienis

Tortas "Napaleonas"


Papločiams :

600 g miltų
200 g sviesto
100 g margarino
300 g grietinės
2 g druskos
1 kiaušinis


Į dubenį persijoti miltus, į juos mesti smulkiai supjaustytą sviestą, margariną ir sumaišius trinti tarp delnų, kol pasidarys trupiniai .


Druską supiltį į grietinę ir sumaišyti. Pilame grietinę, kiaušinį į trupinius ir minkome tešlą. Kad gerai nusivalytų dubenio kraštai ir suliptų tešla - galima papildomai įbert saujelę miltų.Tešlą dedame į šaldytuvą porai valandų.
Įkaitinam orkaitę iki 250 l temp. Paimam gabalėlį tešlos ir labai plonai kočiojame. Darome truputį platesnius, nei reikės, nes kepant jie "traukiasi", sukam blyną ant kočėlo ir perkeliam į skardą, sukapojam jį peiliu ir kepam kol paruduos. Reikėtų pasistengti, kad gautūsi 7-10 blynai. Tik ištrauktus iš orkaitės blynus apipjaustome, nes ataušę jie labai trupės. Nepergyvenkit, jei koks blynas perlūš - tepant kremu jis puikiai susiklijuos. Apipjaustytus likučius panaudojam trupinukams arba sudedam pertepant į tortą.




"Šarlotės" kremui reikės :

500 g sviesto (aš dėjau pusę sviesto pusę margarino),
500 g pieno,
450 g cukraus,
80 g kiaušinių trynių,
vanilinio cukraus
.

Pirmiausia išsiimkite sviestą, kad plakant jis būtų nekietas, kambario temperatūros.
Į pieną pilame du trečdalius cukraus ir užverdame. Į puodą, kurį bus galima kaitinti ant viryklės, pilame likusį cukrų ir kiaušinių trynius ir sumaišome. Kol kas jokių mikserių nereikia - turėkite paprastą plakimo šluotelę. Užvirusį pieną plona srovele pilame į trynių masę ir vis maišome. Tada statome tą puodą ant viryklės ir vis maišant kaitiname 15 min. Kremas truputį sutirštėja. Paliekame jį pravėsti, retkarčiais pamaišom, kad nesusidarytų plėvelė ant jo. Kai kremas bus vos vos drungnas, plakame sviestą, jau galite pasinaudoti mikseriu :) Į išplaktą sviestą dalimis sudedame virtą kremą, vaniliną ir suplakame iki vientisos masės.
Jei kremas nenori "susijungti" ir laikosi skysčio lašeliai - pašildykite jį truputį ir paplakite dar. Jokių miltų į šį kremą dėti nereikia ir be jų jis nesigauna skystas.



Kam patinka citinos - galima į kremą, baigiant plakti, įberti truputį tarkuotos citrinos žievelės. Pertepant į porą kremo sluoksnių įdėti juodųjų serbentų uogienės.

Belieka pertepti papločius, aptepti torto viršų ir papuošus palikti pernakt šaldytuve.
Iš šio kiekio recepto gaunasi apie 2 kg tortukas. Skanaus.





Mama Zita 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą